Duitsland

Martin Schulz wordt dan toch geen minister van Buitenlandse Zaken

- Redactie - Bron: Belga, Reuters
1 Foto van Martin Schulz eerder deze maand. © AFP

Martin Schulz, aftredend voorzitter van de Duitse sociaaldemocraten (SPD), ziet af van de post van minister van Buitenlandse Zaken in de zogenaamde 'grote coalitie' (GroKo) met de christendemocratische CDU/CSU van Angela Merkel. Dat heeft hij vandaag schriftelijk laten weten.

Reden is de stijgende druk en het aanzwellende gemor vanuit de eigen partijrangen. Schulz wil er vooral voor zorgen dat de 460.000 SPD-leden die nog mogen stemmen over de nieuwe coalitie positief stemmen. Er gaan immers steeds meer stemmen op om tegen te stemmen. Schulz zegt dat "door de discussie binnen de partij om zijn persoon hij een succesvolle stemming in gevaar ziet". De voormalige voorzitter van het Europees Parlement hoopt tegelijkertijd "nadrukkelijk, dat daarmee de persoonsdebatten binnen de SPD ten einde zijn."

Schulz had eigenlijk oorspronkelijk aangekondigd dat hij niet wou toetreden tot een nieuwe Duitse regering onder leiding van Angela Merkel, maar deed dat later toch. De aftredende Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, had gisteren nog zwaar uitgehaald naar Schulz en had de partijtop "woordbreuk" verweten. Ondertussen roept de jongerenafdeling van de socialistische partij SPD-leden op om tegen de nieuwe Duitse regering en coalitie te stemmen.

nieuws

cult

zine