Buitenland

Man laat langste vingernagels ter wereld afknippen om ze aan museum te doneren

2 © Ripley’s Believe It or Not!

De langste vingernagel ter wereld is afgesneden. De 82-jarige Indiër Shridhar Chillal bood zijn vijf vingernagels, die 66 jaar lang aan zijn linkerhand groeiden tot bijna 200 centimeter, aan in het curiositeitenmuseum Ripley’s Believe It or Not! op Times Square in New York. Ze staan er nu in een vitrine. "Ik heb 66 jaar lang voor mijn vingernagels geleefd", zei Chillal met vertaalhulp van zijn kleindochter. "Nu ben ik zeer blij dat iedereen ze kan zien."

De vingernagels werd een paar dagen eerder in een medische instelling afgesneden. Een nagelknippertje kwam er niet aan te pas, wel een elektrische zaag. Eigenaar Chillal zei dat hij oud geworden is en dat het leven met lange nagels te omslachtig is geworden. Het afsnijden van de nagels was voor hem een bevrijding, maar hij laat weten dat hij ze toch ook al mist. Bij de laatste meting was de langste nagel die van zijn duim met zo'n 197 centimeter, de 'kortste' nagel mat 164 centimeter en kwam van zijn wijsvinger.

De Indiër knipte de nagels van zijn linkerhand sinds 1952 niet meer. Dat besliste hij als veertienjarige na een voorval op school. Chillal en zijn vrienden waren aan het ravotten op de speelplaats, liepen tegen een leraar en braken zijn lange nagel af. De leraar maakte zich boos. "Ik weet niet of deze leraar nog leeft. Maar als dat zo is, dan wil ik hem graag zeggen dat ik zijn uitbrander ter harte heb genomen. Ik maakte er een uitdaging van en was succesvol."

Fotograaf

Nu zijn de lange nagels eerder een last geworden voor de tachtiger. Zijn linkerhand is door het gewicht van de vingernagels vervormd: hij kan de hand niet meer openen en ervaarde chronische pijn in zijn schouder en pols. De nagels hadden bovendien veel verzorging nodig. Zo werd Chillal elke nacht om het halfuur wakker om zijn hand te verleggen, en maakte hij éénmaal per week de nagels schoon. Om zich aan te kleden, vermaakte hij zijn kleren met speciale ritssluitingen aan de linkerarm. 

Chillal is getrouwd, heeft meerdere kinderen en heeft jarenlang (met zijn rechterhand) als fotograaf gewerkt. Hij staat sinds 2014 in het Guiness Book of Records. 

2 © Ripley’s Believe It or Not!

nieuws

cult

zine