times square

Man die inreed op voetgangers Times Square hoorde "goddelijke oproep"

Richard Rojas is in verdenking gesteld voor doodslag

1 Richard Rojas. © REUTERS

De man die gisterenmiddag (plaatselijke tijd) aan een hoge snelheid inreed op voetgangers op Times Square, in New York, is gisterenavond in verdenking gesteld van doodslag en poging tot doodslag. Aan de politie zei Rojas dat hij reageerde op een "goddelijke oproep".

De verdachte, de 26-jarige Richard Rojas, zou tijdens het incident onder invloed zijn geweest van drugs. Volgens de CNN had hij de drug PCP of Fencyclidine genomen, een synthetisch derivaat van geneesmiddelen. Volgens andere bronnen had de man dan weer de drug K2 of Spice gebruikt, een middel dat ook synthetische marihuana wordt genoemd.

De voormalige militair van de Navy, die zou kampen met psychologische problemen, had aan de politie verklaard dat hij reageerde op een "goddelijke oproep" toen hij voetgangers omverreed. Hij zei ook aan de politie dat hij verwacht had dat de politie hem ging doodschieten.

Doodslag

Bij het incident kwam een 18-jarige vrouw om het leven en raakten 22 anderen gewond. Rojas is in verdenking gesteld van doodslag, 20 pogingen tot doodslag en 5 pogingen tot doodslag met een voertuig met verzwarende omstandigheden. 

De man werd in 2008 en 2015 al opgepakt voor dronken rijden, en voor "bedreigingen" in 2016.