Migratie

Maartje (14) wist dat ze zou sterven. "Als ik er niet meer ben, mag mijn vriendinnetje dan mijn plek in Nederland innemen?”

Maartje van Winkel voerde in 2004 actie tegen uitzetting Afghaans vriendinnetje

- Ellen de Visser - Bron: De Volkskrant
5 Maartje van Winkel. ‘Toen ze besefte dat haar wereld eindig was, vroeg ze zich af wat ze nog voor een ander kon doen’, zegt Dick van Steenis, conrector van Maartjes school. © RV Privéarchief Judith Koorn

De Nederlandse tiener Maartje van Winkel was terminaal ziek. Haar Afghaanse vriendin Derakshan Beekzada moest het land uit. Ellen de Visser tekende voor De Volkskrant op hoe twee jonge meisjes, ieder op hun manier, het slachtoffer werden van starre protocollen.

5 Derakshan Beekzada kreeg het bevel om Nederland in 2004 verlaten, omdat haar thuisland Afghanistan toen als ‘veilig’ werd beschouwd. © Linelle Deunk

In de herfst van 2004, vlak nadat ze heeft gehoord dat de kanker terug is, schrijft de 14-jarige Maartje van Winkel een brief aan minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk waarin ze haar plaats in het leven afstaat. Zij zal doodgaan, ze heeft niet lang meer, dus er komt een plekje vrij voor haar Afghaanse vriendinnetje Derakshan. Vijf jaar eerder is het meisje met haar ouders en broer naar Nederland gekomen, op de vlucht voor de Taliban, maar nu heeft ze te horen gekregen dat ze terug moet.

nieuws

cult

zine