buitenland

Lot van al-Baghdadi blijft onduidelijk: "Hij is bijna zeker nog in leven"

1 © AFP

Rusland kan na bijna een maand nog steeds niet bevestigen dat leider van terreurgroep Islamitische Staat Ibrahim Abu Bakr al-Baghdadi wel degelijk gestorven is. "We hebben geen exacte informatie", aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Volgens het persagentschap TASS beschikt Rusland over tegenstrijdige informatie die nog door de autoriteiten moet worden gecontroleerd. De Iraakse en Koerdische inlichtingendiensten stellen zelfs vlakaf dat al-Baghdadi bijna zeker nog in leven is.

Het Russische ministerie van Defensie had midden juni gemeld dat al-Baghdadi mogelijk was omgekomen bij een Russische luchtaanval in de buurt van de Syrische stad al-Raqqa. Er zouden toen ook een andere leider van IS, 30 aanvoerders en ongeveer 300 strijders om het leven gekomen zijn.

Enkele weken geleden zouden hoge functionarissen van IS de dood van hun leider bevestigd hebben. Dat beweerde het Syrische Observatorium althans, maar sindsdien zijn er geen andere berichten meer geweest die het overlijden bevestigen. Ook de Verenigde Staten spreken er zich niet over uit.

Sinds 2014 zijn er al verschillende keren geruchten geweest dat al-Baghdadi overleden zou zijn, maar dat werd nooit bevestigd. De man heeft geen teken van leven meer gegeven sinds in november een audioboodschap werd verspreid na de lancering van het offensief op Mosoel. Al-Baghdadi riep zijn mannen toen op om te strijden tot de dood.

nieuws

zine