Boeken

Lost Stieg Larsson postuum moord op Olof Palme op?

Journalist Jan Stocklassa reconstrueert liquidatie Zweedse premier en maakt daarvoor gebruik van onderzoekswerk ‘Millennium’-auteur

Voor Stieg Larsson was het schrijven van zijn ‘Millennium’-trilogie maar bijzaak. Zijn roeping was de ontmaskering van extreemrechts en het oplossen van de moord op de Zweedse ex-premier Olof Palme. Dat blijkt uit de documentaire roman die Jan Stocklassa over hem schreef.

Is het niet ironisch dat net in het gidsland Zweden de meest onderzochte en nog steeds niet opgeloste moord op een premier plaatsvond? Op 28 februari 1986 werd het socialistische boegbeeld Olof Palme in Stockholm op straat neergekogeld. 10.225 mensen werden inmiddels ondervraagd, 130 ‘daders’ hebben zich spontaan gemeld, en het dossier beslaat maar liefst 250 strekkende meter, wat een normaal mens negen jaar zou kosten om het te lezen. 

In de zomer van 1988 werd de criminele drugsverslaafde Christer Pettersson schuldig bevonden aan de moord, waarna hij in hoger beroep ging en een paar maanden later wegens gebrek aan bewijzen weer vrijkwam.

nieuws

cult

zine