Brexit

Londens burgemeester Sadiq Khan roept op tot nieuw brexitreferendum

De Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) pleit voor een tweede brexitreferendum. Dat moet de Britse kiezers de kans geven om na hun eerdere 'Leave'-stem hun oordeel over de deal met de EU te geven. Het volgende manifest van zijn partij moet de eis voor zo'n volksraadpleging opnemen, vindt hij.

1 Sadiq Khan op het partijcongres van Labour in Brighton. © Photo News

Door de overwinning van het 'Leave'-kamp in het brexitreferendum vorig jaar maakt Groot-Brittannië zich op voor een vertrek uit de Europese Unie. Ook al willen de onderhandelingen met de EU over de voorwaarden van dat vertrek niet erg vlotten. 

En dat is precies waar een tweede referendum volgens Khan moet over gaan: zijn de Britten wel akkoord met de overeenkomst die bereikt wordt tussen hun land en de EU?

"Tot nu toe ben ik er nog niet van overtuigd dat onze regering een plan heeft dat kan werken voor ons land", verklaarde hij. 

Steun van Labour?

Door erop te hameren dat de eis voor een nieuw referendum opgenomen moet worden in het volgende verkiezingsmanifest van Labour, laat Khan uitschijnen dat zijn voorstel gesteund wordt door zijn partij. 

De reactie van Andrew Gwynne, campagneleider en vertrouweling van Labour-leider Jeremy Corbyn, wijst er in elk geval op dat andere partijleden het idee genegen zijn. Gwynne gaf aan dat er een "heel zware discussie" over een referendum moet komen als premier May geen aanvaardbare deal met de EU uit de brand weet te slepen.

"Minstens het Parlement zal het laatste woord moeten krijgen over hetgene waarmee ze terugkomt uit Brussel", zegt hij.

Een tweede brexitreferendum moet dan over de deal tussen de Britten en Europa gaan, niet over het al dan niet vertrekken uit de Unie.

nieuws

zine