Uber

Londen trekt vergunning van Uber in

- Redactie - Bron: Belga, BuzzFeed

Uber verliest eind deze maand zijn vergunning om diensten te mogen aanbieden in Londen. De toezichthouder op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad vindt dat Uber te laks omgaat met zijn verplichtingen. Uber laat weten onmiddelijk beroep aan te tekenen tegen de beslissing.

1 © REUTERS

De beslissing is een streep door de rekening van de vele Uber-chauffeurs in Londen. In de stad rijden ongeveer 40.000 chauffeurs voor de Amerikaanse taxidienst.

Toezichthouder Transport for London (TfL) verwijst onder meer naar een geheim stukje software, genaamd 'Greyball', waar Uber gebruik zou van maken om de regulatoren te misleiden. Het taxibedrijf zou ook misdaden onvoldoende rapporteren en niet in orde zijn met medische certificaten. TfL concludeerde daarom dat Uber "niet geschikt is" om een licentie te houden. 

Uber laat in een antwoord weten dat het verbod "de wereld toont dat Londen zich afkeert van innovatieve bedrijven die consumenten keuzemogelijkheden bieden". "Onze technologie zorgt voor een verbeterde veiligheid omdat elke trip gevolgd wordt aan de hand van gps. We hebben steeds de regels van de regulator gevolgd rond het rapporteren van ernstige incidenten en hebben een team dat nauw samenwerkt met de Londense politie." Uber benadrukt dat 'Greyball' nooit overwogen of gebruikt is in Groot-Brittannië. 

Dieselauto's

Uber is actief in meer dan zeshonderd steden wereldwijd, waarvan meer dan veertig in het Verenigd Koninkrijk. Eerder deze maand had Uber nog bekendgemaakt fors te willen investeren in de dienst in Londen. Vanaf eind 2019 wil de dienst in Londen geen bestuurders meer toelaten met een dieselwagen. Taxichauffeurs zouden een premie krijgen om hen te helpen bij de aankoop van een schonere hybride of volledig elektrische auto. Daarvoor zou het bedrijf een fonds van 150 miljoen pond (165 miljoen euro) oprichten.

nieuws

cult

zine