Congo

Lichaam vader van nieuwe president Congo na 2 jaar nog steeds in België

- Sacha Kester - Bron: De Volkskrant
3 Een aanhanger van Felix Tshisekedi huilt van blijdschap nadat de uitslag van de Congolese verkiezingen bekend is gemaakt. Naast hem een portret van Etienne Tshisekedi, de vader van Felix. © AFP

Al bijna twee jaar ligt het lichaam van Etienne Tshisekedi in een vrieskist in Brussel. Nadat de iconische Congolese oppositieleider in het Ukkel overleed, werd zijn begrafenis onderdeel van een politiek steekspel – met als resultaat dat die er nooit van is gekomen. Nu zijn zoon president van Congo wordt, komt Tshisekedi senior misschien eindelijk naar huis.

Bij leven heeft Etienne Tshisekedi zich onvermoeibaar verzet tegen de machthebbers in Congo: eerst tegen dictator Mobutu Sese Seko, daarna tegen president Laurent-Désiré Kabila, en vervolgens tegen diens zoon, president Joseph Kabila. Zeker, Tshisekedi heeft ook met hen samengewerkt, en een paar keer is hij zelfs even premier geweest, maar de man werd jarenlang opgesloten, gemarteld en tegengewerkt, en telkens krabbelde hij het politieke toneel weer op.

nieuws

cult

zine