Ontwikkelingslanden

Levensverwachting in arme landen 19 jaar lager dan in ontwikkelde landen

2 Archiefbeeld. © iStock
2 © EPA

Kinderen in hoogontwikkelde landen hebben vandaag een levensverwachting die 19 jaar hoger ligt dan kinderen in de minst ontwikkelde landen. Dat blijkt uit een rapport van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Ze besteden ook gemiddeld zeven jaar langer op de schoolbanken. 

Noorwegen, Zwitserland, Australië, Ierland en Duitsland vormen de top vijf in de zogenaamde ontwikkelingsindex, die menselijke ontwikkeling meet. Niger bengelt onderaan, voorafgegaan door de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan. Wie in een land bovenaan de lijst geboren wordt, heeft een levensverwachting van meer dan 80 jaar. Onderaan is dat nauwelijks 60 jaar. 

Naast levensverwachting zijn onder meer armoede en onderwijs criteria waar rekening mee gehouden wordt. België staat zo 17de op de index, met een levensverwachting van 81,3 jaar.

"Deze statistieken tonen de tragedie van miljoenen individuen wier leven beïnvloed is door ongelijkheid en verloren kansen", zegt Achim Steiner, hoofd van het UNDP. 

nieuws

cult

zine