Front National

Le Pen walst over Frankrijk

Exitpoll: Front National wint regionale verkiezingen en wordt grootste partij

2 FN-leider Marine Le Pen verlaat het stembureau in Hénin-Beaumont, in de noordelijke regio Nord-Pas-de-Calais. © JULIEN WARNAND / EPA

Het Front National heeft de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk gewonnen. Volgens de exitpolls gaat het FN op kop in zes van de dertien regio's. Partijleider Marine Le Pen haalde 41 procent in het noorden, haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen boekte eenzelfde resultaat in het zuiden. In de gemeente Calais haalde Marine Le Pen bijna 51 procent.

Hoeveel regio's het FN uiteindelijk zal besturen, hangt van de tweede ronde af. Het Front wordt ook een goede kans toegedicht in de noordoostelijke regio Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine, waar Marine Le Pens luitenant Florian Philippot lijsttrekker is. In drie andere regio's lijkt de voorsprong van het FN te klein om ook de tweede ronde te winnen. Vaak krijgen de socialisten en republikeinen er in de tweede ronde stemmen van kleine linkse of rechtse partijen bij. Traditioneel kan het FN niet over zo'n 'reserve' beschikken.

Zwakke economie

Share

De aanslagen in Parijs hebben het FN versterkt, de Republikeinen van Nicolas Sarkozy kunnen niet profiteren van de terreur

2 Voor de Republikeinen van Nicolas Sarkozy is de uitslag teleurstellend. © EPA

De aanslagen van 13 november hebben het FN versterkt. Front National is nu landelijk de grootste partij van Frankrijk, met een score van zo'n 28 procent, gevolgd door de republikeinen met 27 procent en de Parti Socialiste met 23,5 procent.

Voor de Republikeinen van Nicolas Sarkozy is de uitslag teleurstellend. Ze slagen er maar niet in zich als de belangrijkste oppositiepartij te profileren, ondanks de aanslagen en de zwakke economie. Na de economische crisis van 2008 bezuinigde Sarkozy op politie en leger, een feit dat de afgelopen weken steeds tegen hem werd gebruikt. Meer in het algemeen houden veel Fransen hem als ex-president medeverantwoordelijk voor de toestand waarin het land verkeert. De Republikeinen gaan op kop in vier regio's, waaronder Ile de France.

Na de aanslagen steeg de populariteit van president Hollande met 20 procent, maar zijn socialisten wisten er nauwelijks van te profiteren, al kunnen zij volhouden dat 24 procent minder slecht is dan verwacht. De socialisten liggen op kop in twee regio's, waarvan Bretagne vrijwel zeker behouden zal blijven.

De regionale verkiezingen in Frankrijk verlopen in twee rondes. De partijen die in de eerste ronde meer dan 10 procent van de stemmen halen, gaan naar de tweede ronde. Doorgaans zijn dat het FN, de republikeinen en de socialisten. De winnaar van de tweede ronde krijgt een premie van 25 procent van de zetels. Daardoor is 33 procent van de stemmen meestal genoeg voor een absolute meerderheid.

In het noorden gaat Marine Le Pen op kop met 41 procent, de republikeinen haalden 25 procent, de socialisten 18 procent. Als de socialisten hun lijst zouden handhaven, zou Le Pen gemakkelijk winnen. Daarom heeft de PS al bekendgemaakt dat het zich terugtrekt in de zones Nord-Pas-de-Calais en de zuidelijke regio PACA (Provence-Alpes Maritimes-Côte d'Azur). Daar haalt Marion Maréchal-Le Pen 41 procent, de republikeinen 26 procent en de socialisten 15.

Met de pijnlijke beslissing zich terug te trekken, hopen de socialisten dat traditioneel rechts het in de tweede ronde toch zal halen van het FN.

nieuws

zine