buitenland

Kunstmatig eiland in Noordzee zal groene energie leveren aan 80 miljoen gezinnen

Ook ons land zal geconnecteerd worden

- Bewerkt door: LB - Bron: The Independent
2 Ontwerp van het kunstmatige eiland in de Noordzee. © Energinet.dk

Een kunstmatig eiland dat zal dienstdoen als hub voor een gigantisch windmolenpark dat aan 80 miljoen gezinnen stroom zal leveren: het is niet langer sciencefiction nu twee bedrijven groen licht hebben gekregen van de Europese Unie. Het eiland zal op de Doggersbank in de Noordzee gebouwd worden en krijgt naast een eigen haven en vliegveld ook wooneenheden. Ook het elektriciteitsnet in ons land zal, als alles volgens plan verloopt, ermee geconnecteerd worden.

2 De Doggerbank ligt ongeveer 100 km van de Britse oostkust. © wikimedia

De North Sea Wind Power Hub wordt een hub voor offshore-windturbines en zonnepanelen. Dat melden de Duitse en Nederlandse takken van elektriciteitsbedrijf TenneT en het Deense Energinet. Die sluiten op 23 maart in Brussel een deal waarmee een consortium wordt gevormd dat het plan gaat ontwikkelen. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van de Europese minister van Energie Maos Sefcovic.

Goedkoper en doeltreffender
Technisch directeur van Energinet Torben verklaart in The Independent: "Het mag gek klinken, sciencefiction zelfs, maar een eiland op de Doggersbank (een grote zandbank in een ondiep deel van de Noordzee op ongeveer 100 km van de Engelse oostkust, red.) kan windenergie in de toekomst een stuk goedkoper en doeltreffender maken". Bedoeling is dat het eiland, of verschillende eilanden, groene elektriciteit zal leveren voor meer dan 80 miljoen gezinnen.

Zoals het voorstel op tafel ligt, zou het eiland geconnecteerd worden met elektriciteitskabels naar ons land, Groot-Brittannië, Noorwegen, Nederland, Duitsland en Denemarken.

Mel Kroon, baas van TenneT: "Dit project kan een belangrijke bijdrage leveren aan een volledig hernieuwbare energievoorziening in Noordwest-Europa. TenneT en Energinet.dk hebben heel wat ervaring op het vlak van onshore windparken, de connectie van offshore windenergie en internationale connecties. Ik ben blij deze stap te kunnen nemen met onze Deense collega."

nieuws

cult