Vluchtelingencrisis

Koning Abdullah: "Vluchtelingen doen Jordanië overkoken"

3 Het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië. (archiefbeeld uit 2013) © afp

De Jordaanse koning Abdullah heeft op de Britse openbare omroep BBC gewaarschuwd dat de vluchtelingencrisis in zijn land het "kookpunt" bereikt. Jordanië kan de instroom van honderdduizenden vluchtelingen niet langer aan. "Vroeg of laat zal de dam breken", klinkt het.

3 De Jordaanse koning Abdullah tijdens een toespraak voor de VN. © reuters
Share

'De Europanen beseffen dat als ze Jordanië niet helpen, het voor hen nog veel moeilijker zal worden om de vluchtelingencrisis aan te pakken'

Koning Abdullah

Jordanië vangt momenteel 635.000 van de 4,6 miljoen bij de VN geregistreerde Syrische vluchtelingen op. Die instroom van vluchtelingen zorgt voor een immense druk op de sociale diensten, de infrastructuur en de economie van Jordanië. En Jordanië dreigt onder die druk te bezwijken, waarschuwt koning Abdullah. Liefst 25 procent van de middelen waarover de staat beschikt, gaan naar de opvang van en hulp aan vluchtelingen.

Volgens hem is het maar een kwestie van tijd voor de Jordaniërs zich tegen de vluchtelingen zullen keren. "In de geest van het Jordaanse volk is het kookpunt bereikt", stelt de koning in een interview met de BBC. "Het treft ons op vlak van onderwijs en gezondheidszorg. Vroeger of later zal de dam breken, en ik denk dat deze week erg belangrijk wordt om de Jordaniërs te laten inzien dat er hulp komt. Niet alleen voor de Syrische vluchtelingen, maar ook voor hun eigen toekomst."

Koning Abdullah benadrukt dat de instroom van meer dan een miljoen vluchtelingen in Europa de Europeanen eindelijk doet beseffen onder welke druk Jordanië staat. "Ze beseffen dat als ze Jordanië niet helpen, het voor hen nog veel moeilijker zal worden om de vluchtelingencrisis aan te pakken."

De internationale gemeenschap moet dan ook dringend meer middelen vrijmaken om Jordanië te helpen bij de opvang van vluchtelingen, stelt Abdullah. De VN zijn op zoek naar 7,7 miljard dollar (7,1 miljard euro) voor de financiering van hulp aan de 22,5 miljoen Syriërs die op de vlucht zijn in eigen land en in de buurlanden, maar dat geld wordt maar met mondjesmaat gestort. Vorig jaar ontvingen de VN nog niet de helft (43 procent) van de gevraagde 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro).

Donderdag vindt er in Londen een donorconferentie plaats.

3 Syrische kinderen kijken toe tijdens een bezoek van de Britse buitenlandminister Philip Hammond aan het Jordaanse vluchtelingenkamp Zaatari, niet ver van de grens met Syrië. © reuters

nieuws

cult