Opvallend

Knalblauwe penis veroorzaakt ophef in Stockholm

2 De grote penis moet weg na klachten van buurtbewoners. © Photo News

Expliciete muurtekeningen: Brussel is al wat gewoon, maar Stockholm lijkt er nog niet klaar voor. In de Zweedse hoofdstad is ophef ontstaan over een blauwe penis met een erectie van maar liefst vijf verdiepingen hoog. Het kunstwerk wordt overschilderd na klachten.

De Zweedse kunstenares Carolina Falkholt is teleurgesteld. Het gaat hier immers niet om een illegaal kunstwerk. De penis werd geschilderd op een legale graffitimuur van het bedrijf Atrium Ljungberg die ter beschikking werd gesteld van het kunstcollectief 'Kollektivet Livet'. Het was dan ook niet nodig om de buurtbewoners te raadplegen alvorens de penis te schilderen. Falkholt wil mensen aan het denken zetten over seks. "Seks is zo belangrijk, maar het is altijd te vuil geweest om te bespreken", zegt de vrouw. "Mensen die hiervan walgen, moeten zich afvragen waarom dit werk hen zo van hun stuk brengt."

2 Er zijn ook heel wat mensen die de blauwe penis wel leuk vinden. © Photo News

De bedoeling was dat de penis zes maanden zou blijven staan, maar na klachten van buurtbewoners besliste Atrium Ljungberg om de penis binnenkort al te overschilderen. "Natuurlijk vinden wij artistieke vrijheid belangrijk, maar tegelijkertijd moeten wij ook de meningen van de buurtbewoners respecteren."

Het is de tweede keer op korte tijd dat de kunstenares een penis ziet verdwijnen. Vorig jaar schilderde ze een vergelijkbare erectie op een flatgebouw in New York. Maar ook daar kwam de buurt in opstand en werd het werk overgeschilderd. 

cult

zine