Brexit

Klap voor Cameron: Boris Johnson gaat voor de 'brexit'

- Door: Redactie Volkskrant.nl - Bron: ANP, BBC, Reuters
3 Boris Johnson. © Getty Images

Boris Johnson, de markante burgemeester van Londen, steunt de campagne tegen het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Dat meldt de BBC en heeft hij intussen ook bevestigd. Op 23 juni mogen de Britten zich in een referendum uitspreken over de vraag of het land nog langer deel moet uitmaken van de EU.

Share

'Tegen Boris zou ik willen zeggen dat we veiliger, sterker en beter af zijn binnen de EU'

Brits premier David Cameron
3 © AFP

"Ik wil een betere deal voor de mensen van dit land, zodat zij geld uitsparen en hun lot opnieuw in eigen handen nemen. Ik denk echt dat het daarom draait", verklaarde Johnson voor zijn woning in Londen. 

Eerder vandaag sprak Cameron de hoop uit dat Johnson geen campagne zou voeren voor het verlaten van de EU. "Tegen Boris zou ik willen zeggen dat we veiliger, sterker en beter af zijn binnen de EU. Het vooruitzicht om de krachten te bundelen met Nigel Farage and George Galloway is een verkeerde stap voor ons land", zei Cameron op de BBC vanmorgen.

"Te veel wetgeving"

Share

'Ik wil een betere deal voor de mensen van dit land'

Boris Johnson
3 © Getty Images

"Ik denk niet dat ook maar één iemand realitischerwijze kan claimen dat het akkoord een fundamentele hervorming omvat van de Europese Unie of van de Britse relatie met de EU", zei Johnson. Hij blijft erbij dat "er te veel wetgeving komt vanuit de EU". 

De excentrieke burgemeester van Londen is een van de invloedrijkste figuren binnen de Conservatieve Partij. Hij geldt als potentieel opvolger van Cameron.  Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn schreef eerder deze week dat de keuze van Boris Johnson van grote betekenis is. Johnsons keuze kan de doorslag geven, stelde hij: "Het Brexit-kamp zit vooralsnog verlegen om een aansprekende leider die een heldere visie kan ontvouwen. Nigel Farage is populair bij verstokte eurosceptici, maar zijn aantrekkingskracht onder zwevende kiezers is gering. Achter zijn rug vechten de diverse eurosceptische groepen elkaar de tent uit."

nieuws

cult