Verkiezingen VS

Jim Webb trekt zich terug als Democratisch presidentskandidaat

1 Jim Webb vanavond tijdens zijn persconferentie. © REUTERS

Voormalig Amerikaans senator Jim Webb trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Dat maakte hij bekend op een persconferentie. Het is echter niet uitgesloten dat Webb als onafhankelijke zal opkomen bij de verkiezingen.

Volgens Webb zijn zijn standpunten niet compatibel met die machtsstructuur en de basis van de Democratische Partij. Het tweepartijensysteem van Democraten en Republikeinen is niet meer aangepast aan de huidige tijdsgeest, aldus een ontgoochelde Webb. "De democratie zelf ligt onder vuur door de machtsstructuren en het geld dat de beide partijen financiert. De Amerikanen houden niet van de extremen waarnaar beide partijen de laatste jaren zijn opgeschoven, en ik kan ze geen ongelijk geven." Volgens Webb zijn de Amerikanen het geruzie tussen Republikeinen en Democraten beu en snakken ze naar oplossingen.

"Hiërarchie past niet bij veel van de beleidspunten die ik naar voren heb geschoven, en eerlijk gezegd voel ik me ook niet comfortabel bij veel van hun (de Democraten, red.) standpunten. Daarom trek ik me terug als genomineerde voor de Democratische Partij."

Webb kon net als de twee andere minder bekende kandidaten Martin O'Malley en Lincoln Chafee nooit uit de verf komen naast Hillary Clinton en Bernie Sanders.


De vroegere senator van Virginia meldt via Twitter echter ook al dat hij zich mogelijk niet volledige uit de presidentsrace terugtrekt. "Dat betekent echter niet dat ik niet meer achter mijn bezorgdheden sta over de uitdagingen waar we als land voor staan, en dat ik niet meer geloof dat ik het beste leiderschap kan voorzien. Hoe ik mijn stem kan doen blijven gelden zal afhangen van welke soort van steun ik de komende dagen en weken zal krijgen, wanneer ik mensen van alle kanten ontmoet."

nieuws

cult

zine