Japan

Japanse premier zwaar onder vuur na vervalsingen voor zijn vrouw

3 De Japanse premier Shinzo Abe. © AFP

De Japanse premier Shinzo Abe ligt onder vuur omdat er parlementaire documenten vervalst zijn voor een school waar zijn vrouw 'ere-schoolhoofd' zou worden. De oppositie eist inmiddels zijn aftreden. 

Het schandaal gaat al terug tot vorig jaar, toen de Japanse school in kwestie bijna 9.000 vierkante meter grond voor slechts 1 miljoen euro van de Japanse overheid had gekocht - slechts een fractie van de echte waarde. 

Premier Abe omzeilde tot nu toe zijn betrokkenheid, en vorig jaar zei hij zelfs nog te zullen aftreden als er echt bewijs zou zijn. Dat bewijs lijkt nu steeds dichterbij te komen. Gisteren gaf het Japanse ministerie van Financiën namelijk toe parlementaire documenten te hebben vervalst van de school. Bewijs van directe betrokkenheid van Abe is er nog niet, maar de nieuwe informatie doet het schandaal opnieuw ontploffen. 

3 Protestanten in Tokyo eisen het ontslag van premier Abe. © EPA

Japanse media schrijven dat de Japanse "democratie in een crisis verkeert". "Als ambtenaren eenvoudigweg kunnen knoeien met officiële documenten, stort de basis van publiek vertrouwen in de overheid in elkaar", klonk het in Asahi Shimbun, de op een na grootste krant van Japan. Intussen eist de oppositie het aftreden van de premier.

Dat het schandaal nog verder kan escaleren bewijst de zelfmoord van een ambtenaar betrokken bij het schandaal een week geleden. Daarnaast trad het hoofd van de nationale belastingdienst vrijdag af door deze zaak. 

3 © REUTERS

nieuws

cult

zine