italië

Italiaanse rechtbank oordeelt dat overmatig gsm-gebruik hersentumor veroorzaakte

- Redactie - Bron: The Guardian
1 . © Thinkstock

Mijlpaal in Italië: een rechtbank heeft geoordeeld dat een man een hersentumor kreeg doordat hij dagelijks uren voor het werk moest bellen met zijn mobiele telefoon. Dat schrijft The Guardian. De eiser krijgt een maandelijkse schadevergoeding van 500 euro toegewezen.

De 57-jarige Roberto Romeo hing gedurende vijftien jaar zowat drie tot vier uur per dag aan de lijn. "Ik had geen andere keuze dan mijn mobiele telefoon te gebruiken om collega's te bellen en werk te organiseren", stelt Romeo. De Italiaan wil naar eigen zeggen geen heksenjacht openen tegen de mobiele telefoon, maar "we moeten ons meer bewust zijn van hoe we die gebruiken".

De man beschrijft hoe hij het gevoel kreeg dat zijn rechteroor geblokkeerd werd. "De tumor werd in 2010 vastgesteld. Gelukkig was het een goedaardige, maar ik kan niet langer door mijn rechteroor horen. De akoestische zenuw werd verwijderd." Dus kreeg Romeo een maandelijkse vergoeding van 500 euro toegewezen, betaald door het Nationale Verzekeringsinstituut voor Werkongevallen.

Causale link

De rechter sprak zijn vonnis al uit op 11 april, maar het werd nu pas openbaar gemaakt. Dat vonnis is opvallend, omdat de wetenschappelijke wereld het er maar niet over eens geraakt of er een verband is tussen overmatig gsm-gebruik en hersentumors.

"Het is de eerste keer ter wereld dat een rechtbank dergelijke causale link ziet", menen Stefano Bertone en Renato Ambrosio, de advocaten van de eiser.