Update

Italiaans stadje voert dan toch geen gratis parking in voor eigen, zwangere vrouwen

Het Italiaanse stadje Pontida wilde graag parkeerplaatsen voorbehouden voor zwangere vrouwen of jonge moeders, op voorwaarde dat ze de Italiaanse of een andere EU-nationaliteit hadden en geen holebi zijn. Na protest krabbelt de burgemeester terug: "Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat alle moeders van de wereld de parkings kunnen gebruiken."

Luigi Carozzi, burgemeester van Pontida, is lid van de partij Lega Nord. Die partij heeft niet erg begrepen op migranten of holebi's.

De roze parkeerplaatsen met aangepast icoontje waren volgens zijn oorspronkelijke plan enkel bedoeld voor zwangere vrouwen en jonge moeders. Mochten binnen het aanbod aan zwangere vrouwen en jonge moeders niet gratis parkeren: alleenstaande vrouwen, lesbiennes en vrouwen van niet-EU-landen.

Kritiek

Het plan, dat goedgekeurd werd op 2 september, kon op veel kritiek rekenen. "Basta met al die discriminatie", reageerde regionaal afgevaardigde Dario Violi van oppostiepartij Movimento Cinque Stelle. "De Lega (Nord) mag ons niet terugbrengen naar de Middeleeuwen." Sinds 1990 houdt de extreemrechtse Lega Nord haar jaarlijkse partijbijeenkomst in het 3.000 zielen tellende Lombardische stadje.

Ook de Italiaanse minister van Landbouw, Maurizio Martina, reageerde verbolgen. "Hoe ver willen sommigen gaan in de eindeloze pogingen om een intolerante, racistische provocaties te creëren, die ons doen denken aan de donkerste bladzijden van de geschiedenis?", vroeg Martina zich af in een Facebookpost.

Alle moeders

Ondertussen krabbelt burgemeester Carozzi terug: hij zal er naar eigen zeggen persoonlijk voor zorgen dat alle zones toegankelijk worden voor "alle moeders van de wereld".

nieuws

zine