buitenland

Israël bevestigt luchtaanvallen in Syrië

1 Een kapotgeschoten schooltje in Syrië, in het dorpje Nawa. © AFP

Het Israëlische leger heeft deze nacht bevestigd dat het luchtaanvallen heeft uitgevoerd in Syrië. Gisterenavond hadden Syrische staatsmedia en het Syrische Observatorium voor Mensenrechten al over de aanvallen bericht.

"Het Israëlische leger heeft drie militaire posten in Syrië aangevallen in een reactie op de infiltratie van de onderschepte Syrische drone in Israël", luidt het op Twitter. "Het Israëlische leger zal vastberaden en besluitvaardig reageren op elke poging om Israëlische burgers te raken en de Israëlische soevereiniteit te breken", wordt Syrië voorts nog gewaarschuwd.

Eerder op de dag had Israël gezegd dat het een vanuit Syrië afkomstige drone had neergehaald met een Patriot-luchtafweerraket boven de Golanhoogvlakte. Die werd in 1967 door Israël grotendeels veroverd op Syrië en later ook geannexeerd.

Represailleaanvallen

Details over de locatie van de represailleaanvallen geeft het Israëlische leger niet. Het staatspersagentschap Sana meldde eerder dat militaire doelwitten in het zuidwestelijke Syrische gouvernement Quneitra, op het Syrische deel van de Golanhoogten, werden geviseerd.

Militaire bronnen hadden tegen het Duitse persagentschap DPA over aanvallen nabij de steden Tal Kroum en Jabah. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten stelt dat daarnaast ook doelwitten in de buurt van Madinat al-Baath werden geviseerd.

nieuws

cult

zine