buitenland

Israël steunt onafhankelijke Koerdische staat

- Bewerkt door: LB - Bron: Reuters
1 Israëlisch premier Benjamin Netanyahu ziet de minderheidsgroep - die verspreid over Irak, Turkije, Iran en Syrië woont - als een buffer tegen gemeenschappelijke Arabische tegenstanders. © afp

Israël steunt het oprichten van een Koerdische staat. Dat verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag, nu Koerden in Irak een referendum rond onafhankelijkheid voorbereiden dat het parlement in Bagdad tegenwerkt.

Sinds de jaren tachtig onderhoudt Israël op discrete wijze militaire en zakelijke banden met de Koerden. Israël ziet de minderheidsgroep - die verspreid over Irak, Turkije, Iran en Syrië woont - als een buffer tegen gemeenschappelijke Arabische tegenstanders.

Gisteren zei de Iraakse Koerdische leider Massoud Barzani dat hij zou doorzetten met het op 25 september geplande referendum rond Koerdische onafhankelijkheid, ook al stemde het parlement tegen de volksraadpleging.

"Israël steunt de wettelijke pogingen van het Koerdische volk om hun eigen staat te bekomen", zei Netanyahu in een persmededeling.

Westerse machten vrezen dat een referendum in de Iraakse semi-autonome Koerdische regio, waar ook de olierijke stad Kirkoek in ligt, de aandacht zal afleiden van de oorlog tegen IS-militanten daar.

Netanyahu zei dat Israël de in Turkije actieve Koerdische Werkliedenpartij (PKK) toch als een terreurgroep beschouwt. Daarmee zet Israël zich op één lijn met Turkije, de VS en de Europese Unie.

Aartsvijand Iran

Een Israëlische generaal had vorige week tijdens een conferentie in Washington verklaard dat hij de PKK, wiens militanten al meer dan dertig jaar strijd voeren tegen de Turkse staat, persoonlijk niet als een terreurgroepering ziet.

Netanyahu, die volgende week de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt, heeft in een toespraak in 2014 al zijn steun betuigd aan "de onafhankelijkheidswens van de Koerden". Hij zei toen dat de Koerden "politieke onafhankelijkheid verdienen". Vandaag leek hij de creatie van een Koerdische staat te steunen.

Bagdad heeft geen diplomatieke banden met Israël maar onderhoudt een goede band met Israëls aartsvijand Iran. De buurlanden van Irak - Turkije, Syrië en Iran - zijn eveneens gekant tegen het referendum omdat ze vrezen dat zo'n volksraadpleging het separatisme onder hun eigen Koerdische bevolking zou aanwakkeren.

Sinds het eind van de Eerste Wereldoorlog beogen de Koerden een onafhankelijke staat. De koloniale machten verdeelden het Midden-Oosten na het instorten van het Ottomaanse Rijk.

nieuws

zine