Islamitische Staat

Islamitische Staat gebruikt kinderen voor executies in Afghanistan

1 Een IS-militant tijdens wapentraining met kinderen in Afghanistan (archiefbeeld). © EPA

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft voor de executie van drie mannen kinderen gebruikt. Een reeks foto's met het logo van Khorasan -een vleugel van IS die actief is in Afghanistan en Pakistan- toont taferelen met drie gevangenen in oranje overalls en twee kindsoldaten. De jongens kunnen acht tot tien jaar oud zijn en dragen een pistoolholster vastgesnoerd rond hun bovenlichaam.

Op een van de vijf foto's drukken de kinderen elk een gevangene bij de nek neer tot op hun hoogte. Op een andere foto staan ze met getrokken wapens achter twee van de drie gevangenen. Op de laatste foto liggen de drie gevangenen met bloedend hoofd op de grond, terwijl de kinderen blijkbaar juichend hun wapens in de lucht steken. Op de onderschriften staat dat het om de "liquidatie van elementen van het Afghaanse leger en een militaire spion in Nangarhar gaat". 

In de provincie Nangarhar heeft IS zijn enige grote territoriale basis in Afghanistan. De foto's met op de achtergrond bomen en rotsen kunnen overeenkomen met Oost-Afghaanse winterlandschappen. 

Duizenden kinderen gerekruteerd
IS heeft in Irak en Syrië duizenden kinderen gerekruteerd en onder meer als strijder of kamikaze ingezet. De Verenigde Naties waarschuwen in hun nieuw jaarrapport inzake burgerslachtoffers in Afghanistan dat ze in 2017 getuigenissen over 643 kindsoldaten ontvangen hebben. Tot dusver kon bevestigd worden dat 19 jongens effectief door IS werden gerekruteerd. In werkelijkheid liggen de cijfers vermoedelijk hoger. 

IS is pas begin 2015 in Afghanistan opgedoken. De VS en de Afghaanse troepen vallen hun stellingen in Nangarhar sindsdien wekelijks enkele keren aan. Maar de terreurorganisatie blijft zware aanslagen plegen en heeft de rekrutering opgedreven. Nu probeert ze ook in Noord-Afghanistan voet aan de grond te krijgen.

nieuws

cult

zine