Toerisme

Islamitisch toerisme in opmars: op halalhotel in Turkije

- Marije van Beek - Bron: Trouw

De wereld van het halaltoerisme is in opkomst. Maar hoe run je een hotel in deze nichemarkt? Want wat de een halal vindt, gaat voor de ander te ver.

Achter een metershoog hek, afgezet met donkergroene kunstconifeer, ligt een groepje vriendinnen in kleurige bikini's op strandstoelen. Even verderop liggen vrouwen in boerkini of in badpak. Deze omheinde vijftig vierkante meter zand is het vrouwenstrand. Een van de attracties waarmee hotel Club Familia in Çesme, aan de westelijke Turkse kust, de halal-toerist trekt. Een reisbranche die volgens onderzoekers van creditcardmaatschappij MasterCard een zonnige toekomst heeft.

Share

Ik denk dat we een beetje tussen de moderne en conservatieve types in zitten. Te vrij voor de een, te strikt voor de ander.

Bezoeker Ayse

De vriendinnen op de strandstoelen, twintigers, komen uit Hamburg, en zijn van Turkse komaf. Een van hen buigt zich in opperste concentratie over de navel van haar vriendin om die met zwarte hennaverf te versieren. Waarom zij naar een 'halal' hotel gaan? Esra, die om privacy-redenen niet met haar echte naam in de krant wil, zegt dat het vanwege diezelfde hang naar privacy is dat ze hier komt. "We dragen dan wel geen hoofddoek, maar we willen ook weer niet dat iedereen ons in bikini ziet. Ik heb hier meer plezier, voel me hier meer vrij."

nieuws

cult

zine