Brexit

Is er een tweede referendum over de brexit op komst?

2 Manifestanten nemen deel aan een Mars voor Europa. Matt Crossick/ EMPICS Entertainment. © Photo News

De dramatische verkiezingen van afgelopen juni, de politieke verdeeldheid binnen de twee grote partijen en de onenigheid in het Britse parlement doen stemmen opgaan voor een tweede brexitreferendum. 

Na het Schotse onafhankelijkheidsreferendum van 2014, de verkiezingen van 2015, het brexitreferendum van 2016 en de vervroegde verkiezingen van 2017 hebben veel Britten er even schoon genoeg van. Laat die politici maar een tijdje besturen. Dat was ook de reactie van Brenda uit Bristol: "You're joking, not another one." De video ging viraal. 

Toch wil het idee van een nieuwe stembusgang, ditmaal in de vorm van een tweede brexitreferendum, niet verdwijnen. Vorige week pleitte hoogleraar politicologie Vernon Bogdanor in The Guardian voor een nieuw referendum. "Als May de verpletterende overwinning had bekomen die ze hoopte, was dat een bevestiging van het brexitreferendum. Maar de verkiezingsuitslag heropent het debat over Europa”, aldus Bogdanor.

Steun voor zachtere Brexit

2 © Photo News

Bogdanor ziet in de verkiezingsuitslag meer steun voor een zachtere brexit. Daar pleit onder andere Labour voor. De partij deed het beter dan verwacht in de laatste verkiezingen en voorkwam dat de Tories hun verhoopte meerderheid behaalden. Westminster is nu diep verdeeld. Bogdanor: "De enige manier om uit deze impasse te komen, is om het onderhandelingsresultaat voor te leggen aan het volk.”

Het besluit van Theresa May om twee jaar voor tijd naar de stembus te gaan werd gezien als slimmigheid. Zo zorgde ze ervoor dat de volgende verkiezingen vooruit werden geschoven van 2020 naar 2022, zodat die geen oordeel zouden worden over de Brexit (maart 2019). Het slechte verkiezingsresultaat van juni dreigt die opzet echter te verstoren. May kan de brexitkoers niet meer alleen bepalen.

Vandaag blijkt ook dat het Downing Street niet bereid is 36 miljard pond te betalen voor het vertrek uit de Europese Unie. Dat heeft een bron binnen de regering gezegd aan The Guardian. Britse media hadden gisteren gemeld dat eerste minister Theresa May dat bedrag op tafel zou willen leggen om vooruitgang te boeken in de onderhandelingen. 

Dossier Brexit
Dossier Brexit

Should I stay or should I go? Lees alles over het Brexit-referendum.

Lees alle artikels

cult

zine