buitenland

Iran vuurt raketten af met opschrift 'Israël moet van de kaart geveegd worden'

1 © AFP

Iran heeft vandaag twee ballistische testraketten afgevuurd met het opschrift 'Israël moet van de kaart geveegd worden' in het Hebreeuws. De Islamitische Republiek toont daarmee zijn macht tijdens het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aan Israël. De tests komen nog geen twee maanden nadat de VS het land sancties had opgelegd na een test in oktober.

Share

Het bereik van 2.000 kilometer van onze raketten is bedoeld om het Zionistische regime te confronteren. Israël wordt omsingeld door islamistische landen en zal het niet lang uithouden in een oorlog

Iraans generaal Hajizadeh

Dergelijke opschriften stonden ook in het verleden op door Iran afgevuurde raketten. Maar deze tests zijn bijzonder omdat Iran recent een nucleair akkoord ondertekende met wereldmachten zoals de VS.

Met de testen daagt Iran ook de Verenigde Naties uit, die het land eerder in een resolutie opriep geen enkele raket te testen waar een atoomkop op kan worden geplaatst.

Atoomakkoord
Er kwam nog geen reactie van Jeruzalem, waar Joe Biden een ontmoeting heeft met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, een felle tegenstander ven het nucleaire akkoord met Iran.

Het semi-officiële nieuwsagentschap Fars citeert generaal Amir ALi Hajizadeh, hoofd van de raketdivisie van de Iraanse Revolutionaire Garde. Die stelt dat de tests tot doel hadden Israël te tonen dat Iran het land kan raken. "Het bereik van 2.000 kilometer van onze raketten is bedoeld om het Zionistische regime te confronteren. Israël wordt omsingeld door islamistische landen en zal het niet lang uithouden in een oorlog. Het zal instorten nog vooraleer het wordt geraakt door deze raketten".

Hajizadeh beklemtoonde dat Iran de raketten niet zal afvuren uit woede of om een oorlog met Israël te beginnen. "Wij zullen het niet zijn die een oorlog beginnen, maar we zullen ons ook niet laten verrassen. Daarom verbergen we onze faciliteiten op een plek waar onze vijanden ze niet kunnen vernietigen zodat we een lange oorlog kunnen voeren".

Het afvuren van de Qadr H raketten komt er nadat de VS gisteren, na een gelijkaardige test die dag, aankondigden het incident voor te zullen leggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

nieuws

cult