buitenland

Iran: "Trumps reactie op aanslag in Teheran is verwerpelijk"

1 De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Javad Zarif. © AFP

De reactie van Amerikaans president Donald Trump op de aanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran, is "verwerpelijk". Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif gezegd op Twitter. Trump zei gisteren in een verklaring dat "staten die terrorisme steunen het risico lopen om slachtoffer te worden van het kwaad dat zij bevorderen".

"De verklaring van het Witte Huis en de sancties van de Senaat zijn verwerpelijk, dat terwijl de Iraniërs geconfronteerd worden met terrorisme in stand gehouden door de klanten van de Amerikanen", zegt Zarif.

Hij verwijst naar de Amerikaanse Senaat die gisteren een wet heeft gestemd met 92 stemmen tegen 7 om Iran nieuwe sancties op te leggen wegens "steun aan internationaal terrorisme". Ze werd wel nog niet definitief goedgekeurd.

Bij de aanslag aan het parlement en het mausoleum van ayatollah Khomeini in Teheran kwamen gisteren dertien mensen om. De zes daders, allemaal Iraniërs, waren lid van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Iran is sjiitisch, IS is salafistisch, fundamentalistisch soennitisch, net als landen als Saoedi-Arabië en Qatar.

nieuws

cult

zine