Irak

Irakees wetsvoorstel laat meisjes vanaf negen jaar trouwen: "Een catastrofe"

Een "catastrofe" noemen Irakese activisten een nieuw wetsvoorstel, dat meisjes vanaf negen jaar zou laten trouwen. Dit weekend gingen Irakezen de straat op om hun ongenoegen erover te laten horen. 

1 Archieffoto. © AFP

Omdat de vrouw van de profeet Mohammed volgens sommige sekten in Irak slechts negen jaar oud was, moet dat de leeftijd zijn waarop meisjes mogen trouwen.  Op 1 november stemde het Irakese parlement al een eerste keer over het wetsvoorstel - een amendement op de personenwet - waarin staat dat het "geloofsjuristen" toegestaan wordt om een huwelijk te voltrekken.  Wanneer het parlement definitief stemt om de wet aan te nemen is nog niet bekend.

Momenteel staat de wettelijke leeftijd om te huwen in Irak nog op 18, al kunnen meisjes in sommige gevallen ook al op 15 trouwen, wat ingaat tegen het VN-verdrag over kindderrechten. Irak heeft dat verdrag nochtans in 1994 ondertekend. 

Dit wetsvoorstel is een herwerkte versie van een voorstel uit 2014, dat nog veel verder ging. Dat verbood moslimmannen namelijk om met andersgelovigen te trouwen, maakte verkrachting binnen het huwelijk legaal, en verbood vrouwen om zonder toestemming van hun man hun huis te verlaten.  

nieuws

cult