Technologie

Ingenieurs Silicon Valley weigeren ooit "onethische" moslimdatabank te bouwen

60-tal werknemers van grote techbedrijven weigert kennis in te zetten om aan 'etnic profiling' te doen

1 President-elect Donald Trump. © AP

De ingenieurs en werknemers van verschillende grote Amerikaanse techbedrijven – waaronder Google, IBM, Slack en Stripe - hebben plechtig gezworen hun kennis nooit in te schakelen om een database te bouwen die mensen classificeert volgens hun religieuze overtuiging. President-elect Donald Trump liet al meermaals horen graag een moslimdatabank te willen bouwen. 

Een groep van bijna 60 mensen die allen werkzaam zijn bij een van de grote Amerikaanse techbedrijven in Silicon Valley hebben een charter ondertekend die weigert te hulp te bieden bij het ontwikkelen van een databank die de gegevens van moslims zorgvuldig zou registreren. Het charter stelt dat de werknemers in kwestie er alles aan zullen doen om de registratie en verzameling van persoonsgegevens die voor het ontwikkelen van zo’n database gebruikt zouden kunnen worden, binnen hun bedrijf tegen te houden. Op die manier willen ze het de toekomstige Trump-regering zo moeilijk mogelijk maken om aan religieuze of etnische vormen van ‘profiling’ te doen. De ondertekenaars geven aan een illegaal gebruik van data altijd te zullen bestrijden: "We nemen nog liever ontslag dan aan zulke onethische praktijken mee te werken", klinkt het. 

Share

Onder meer Apple CEO Tim Cook, Facebook COO Sheryl Sandberg en Google CEO Larry Page zouden morgen een top in de Trump Tower bijwonen

Bij het bestuur van de grote techbedrijven in Silicon Valley blijft het vooralsnog erg stil. Gevraagd naar of ook zij eraan denken zich aan een soortgelijke engagement te verbinden, weigeren de bedrijven elke vorm van commentaar. Het charter, dat gepubliceerd werd op neveragain.tech komt er een dag voor verschillende hooggeplaatste kaderleden van de bedrijven een top in de Trump Tower plannen bij te wonen. Volgens nieuwswebsite Recode zouden onder meer Apple CEO Tim Cook, Facebook COO Sheryl Sandberg, Google CEO Larry Page, Tesla and SpaceX CEO Elon Musk, Microsoft CEO Satya Nadella, en misschien ook Amazon CEO Jeff Bezos al een uitnodiging voor de Trump-top aanvaard hebben.

"Individuele verantwoordelijkheid"

Ka-Ping Yee, een software-ingenieur bij Wave, en Leigh Honeywell, technologisch veiligheidsadviseur bij Slack, hielpen het charter mee op poten zetten. "Het is belangrijk dat mensen die bekommerd zijn om het ethische gebruik van technologie ook de kans krijgen om met hun standpunten naar buiten te komen. We willen de wereld laten zien met hoeveel we precies zijn en duidelijk aangeven dat er grenzen zijn die wij niet zullen overschrijden", zo zegt het duo aan BuzzFeed

Share

'Ook in de technologiesector wordt het werk gedaan door individuen. Als die ervoor kiezen hun verantwoordelijkheid te nemen, zullen onethische praktijken niet slagen'

Ka-Ping Yee

Vorige week nog liet Facebook CEO Mark Zuckerberg horen dat het "al te gek was" te denken dat fake news effectief een invloed gehad zou hebben op de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een groep afvallige Facebook-werknemers heeft inmiddels echter een onderzoek opgestart om te onderzoeken welke rol Facebook precies gespeeld heeft in de promotionele propaganda.

"Uiteindelijk zijn het ook in de technologiesector nog steeds individuen die het werk doen, die de beslissingen maken en die ook de verantwoordelijkheid voor die keuzes kunnen opnemen. Als er genoeg mensen zijn die weigeren mee te werken aan onethische praktijken, dan zullen die ook niet kunnen slagen." 

nieuws

cult

zine