Analyse

In München wordt zichtbaar hoe groot de kloof tussen Europa en de VS is geworden

- Arnout Brouwers - Bron: De Volkskrant

Op de internationale veiligheidsconferentie in München werd zichtbaar hoe groot de kloof is tussen Europa en de Verenigde Staten.

Zelden werd de kloof tussen Amerika en Europa beter geïllustreerd dan zaterdag op de veiligheidsconferentie in München. Waar de Duitse bondskanselier Angela Merkel het nucleaire akkoord met Iran verdedigde als enig werkend instrument om Irans gedrag te beïnvloeden, riep vicepresident Mike Pence de Europeanen op “te stoppen met het ondermijnen van Amerikaanse sancties tegen dit kwaadaardige, revolutionaire regime”. Verwijzend naar zijn bezoek aan Auschwitz deze week, voegde hij eraan toe: “Als een regime laaghartige antisemitische taal uitslaat, moeten we ze op hun woord geloven.”

Ook op andere terreinen botsten de leiders hard. Terwijl Merkel de nieuwe Russische pijpleiding naar Duitsland, Nordstream 2, verdedigde met de woorden dat het “uitsluiten van Rusland een verkeerd geopolitiek signaal afgeeft”, prees Pence juist de Europese landen die zich tegen het project gekeerd hebben.

nieuws

cult

zine