Franse verkiezingen

In Lyons-la-Forêt is niets veranderd, "dat is wat alles anders maakt"

Het pittoreske bloemendorp is te perfect om met politiek bezig te moeten zijn

Midden in het bos, voorbij het gewoel van de dag, ligt Lyons-la-Forêt. Veel verkiezingskoorts valt er in dit puntgave dorp niet te meten, al kan het presidentieel portret van François Hollande straks wel van de muur. Welkom in het ideale Frankrijk.

4 Lyons-la-Fôret, Frankrijk zoals het ooit was. © Eric de Mildt

Arcadisch en riant: met zijn 800 zielen, zijn vakwerkhuizen en zijn wouden lijkt Lyons-la-Forêt zo weggeknipt uit een oud verhalenboek. Het Normandische dorp, anderhalf uur ten noordwesten van Parijs, bezit niet alleen een 12de-eeuwse kerk en een fraaie graanhal, eromheen ligt het mooiste en grootste beukenbos van het land, 11.000 hectare ongerept.

Geen rurale woestijn dus, wel een oord dat ver van de wereld ligt en dat zich als een vluchtheuvel voor de betere burger heeft ontpopt. Lyons telt meerdere antiekzaken, een sterrenrestaurant en dito hotel; sporadisch rijden er glimmende auto's doorheen, en op een heuvel boven de dorpskern liet één bewoner, een van de vele weekendgasten met een eigen optrek, een landingsplaats voor een privéhelikopter aanleggen: handig om de roerige hoofdstad te ontvluchten.