Franse verkiezingen

In Frankrijk is de keuze tussen redelijk en radicaal allesbehalve simpel

Kandidaten zijn met vier, maar zondag kunnen een tiental scenario's uit de kiesbus komen

Vier kandidaten, voor vier soorten Frankrijk. Le Pen, Mélenchon, Fillon en Macron: een voor een hopen ze naar de tweede ronde door te stoten, zondagavond, en het is nek aan nek. Ook al bracht de terreurdaad in Parijs de nationale eenheid even terug, zelden eerder was ze zo ver zoek.

3 © EPA

De aanslag op de Champs-Elysées, donderdagavond, luidde het symbolische einde in van een campagne die nog één dag te gaan had. Hoewel het raden is naar de effecten ervan op de stembusgang, verwachten waarnemers geen extra schommelingen.

Share

Nooit eerder waren zoveel kiezers, een derde van de stemgerechtigde burgers die zich inschreven, zo kort voor de meet nog zo onzeker over hun stem

Op France Inter herinnerde politiek analist Thomas Legrand er bijvoorbeeld aan dat de Fransen met het risico op terreur hebben leren leven, dat de aanslagen op de Bataclan en het oosten van Parijs eind 2015 de regionale verkiezingen kort daarna amper beïnvloed hadden (het Front National kwam nergens aan de macht) en dat zowel autoriteiten als publiek rekening gehouden hadden met de mogelijkheid van een actie tijdens deze campagne.

cult