Top Trump-Kim

In beeld - Van handdruk tot akkoord: dit was de historische top tussen Trump en Kim

12 © REUTERS

De topontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un heeft resultaat opgeleverd. De top begon om 3 uur vannacht met een historische handdruk, en eindigde rond 7.30 uur met de ondertekening van een akkoord. Zo verliep de dag voor Trump en Kim.

Vanochtend vroeg onze tijd reden Donald Trump en Kim Jong-un elk met hun eigen gevolg vanaf hun hotel naar het vakantie-eilandje Sentosa, waar de topontmoeting plaatsvond. Trump kwam er als eerste aan. 

12 The Beast, de presidentiële limousine van de Amerikaanse leider. © AP

Historische handdruk

Rond 3 uur stapte Kim Jong-un van de linkerkant het bordes van het Capella-hotel op, Trump van de rechterkant, om elkaar de langverwachte handdruk te geven. Trump nam daarbij de leiding en stak als eerste zijn hand uit. Hij gaf Kim een klopje op de schouder. Kim leek bij het historische moment wat nerveuzer dan Trump. 

12 © EPA
12 © EPA
12 © REUTERS

Daarna trokken de twee leiders zich terug voor een gesprek van drie kwartier, in het gezelschap van hun tolken. Dat eindigde al lachend en pratend. De sfeer zat goed, bevestigden ze allebei. Kim Jong-un verwees naar de ontmoeting als "een vorm van fantasie... uit een sciencefiction film". 

12 © REUTERS

Vervolgens werden Trump en Kim vergezeld door hun entourage voor een bilateraal overleg. Aan de Amerikaanse zijde van de tafel zaten John Kelly, stafchef van het Witte Huis, staatssecretaris Mike Pompeo en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton. Aan Noord-Koreaanse zijde was de rechterhand van Kim Jong-un, Kim Yong Chol, aanwezig. Ook minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho en de directeur van het Departement voor Internationale Zaken Ri Su Yong schoven ook mee aan tafel. 

12 © REUTERS

Daarna was het tijd voor een werklunch, die plots ten einde kwam toen Donald Trump en Kim Jong-un zich naar buiten begaven voor een wandeling door de tuin van het hotel waar de ontmoeting plaatsvond. Trump kondigde aan de aanwezige pers aan dat er "iets ondertekend" zou worden. Wat precies, zou enkele minuten later bekendgemaakt worden.

12 © REUTERS

De ondertekening liet echter wat langer op zich wachten. Rond 7.30 uur namen Trump en Kim plaats in een zaal om de onderhandelde overeenkomst te ondertekenen. Over de inhoud van het akkoord bleven beide leiders vaag. Intussen lekte uit dat Noord-Korea zich engageert voor de "volledige" denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.

12 © REUTERS
12 © REUTERS
12 Trump toont trots het ondertekende document. © REUTERS
12 © AFP
Dossier Top Trump-Kim
Dossier Top Trump-Kim

Op 11 juni 2018 vindt de langverwachte ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un plaats in Singapore. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de regerende Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea elkaar ontmoeten.

Lees alle artikels

cult

zine