IJsland

IJsland heeft nieuwe regering: mogelijk referendum over toetreding tot EU

Ruim twee maanden na de verkiezingen krijgt IJsland een nieuwe regering. De centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij, die de meeste stemmen behaalde, en de relatief nieuwe partijen Bright Future en Vidreisn (Hervorming) keurden gisterenavond een coalitieakkoord goed.

1 Bjarni Benediktsson wordt de nieuwe premier van IJsland. © AFP

De leider van de Onafhankelijkheidspartij, Bjarni Benediktsson, wordt premier van de nieuwe regering, die vandaag in de loop van de dag wordt voorgesteld. De partijen hebben afgesproken dat er een referendum komt over eventuele toetreding tot de Europese Unie, hoewel de Onafhankelijkheidspartij tegen een EU-lidmaatschap is.

De drie partijen bezetten samen 32 van de 63 zetels in het parlement. Een eerdere poging om tot een coalitie te komen mislukte in november, maar omdat de Groenen en de Piratenpartij het ook niet eens konden worden, kreeg de Onafhankelijkheidspartij opnieuw een formatieopdracht.

IJsland vroeg in 2009 het EU-lidmaatschap aan, een jaar nadat het door een bankencrisis bijna bankroet was gegaan. Het schortte de onderhandelingen daarover later weer op.

nieuws

cult

zine