buitenland

Ierse premier: "Vandaag is de culminatie van een stille revolutie"

Officieel: 66 procent Ieren stemde voor liberalisering abortuswet

- Redactie - Bron: De Volkskrant
2 Bloemen bij een schildering van Savita Halappanavar, de vrouw die overleed nadat werd geweigerd om haar geïnfecteerde foetus te aborteren. © REUTERS

In het Ierse referendum over een versoepeling van de abortuswetgeving van gisteren heeft zestig procent van het electoraat "ja " gestemd. Dat blijkt uit de eerste officiële resultaten vandaag. Een meerderheid is voorstander van liberalisering van de strenge abortuswetgeving in het overwegend katholieke land. De tegenstanders van abortus erkenden intussen hun nederlaag.

2 De Ierse premier Leo Varadkar. © REUTERS

"Wat wij vandaag hebben gezien is de culminatie van een stille revolutie die in Ierland heeft plaatsgevonden", zei premier Leo Varadkar al eerder op de dag.

Volgens de eerste exitpoll heeft 68 procent van de kiesgerechtigden vrijdag ja gezegd tegen aanpassing van de wet. Dat was mede te danken aan de hoge opkomst voor dit beladen referendum. Zo verschenen in de afgelopen dagen veelvuldig video's en berichten op sociale media van mensen die met het vliegtuig naar Ierland terugkwamen om te stemmen.

Ongeveer een derde, 32 procent van de Ieren wil dat alles bij het oude blijft, zoals 35 jaar geleden vastgesteld. Nu verbiedt de wet abortus en heeft een foetus dezelfde rechten als de moeder. In 2013 werden de strenge regels iets versoepeld en werd onderbreking van de zwangerschap toegestaan als het leven van de moeder in gevaar was.

Inmiddels hebben de tegenstanders van abortus in het land hun nederlaag erkend. Ze deden dat enkele uren nadat het tellen van de stemmen deze ochtend was begonnen.

cult

zine