Europa

'House of Cards' in Europa: hoe Martin Selmayr de macht naar zich toe trok

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker laat zijn kabinetschef benoemen tot topambtenaar

- Christophe Schmidt en Maarten Rabaey - Bron: Eigen berichtgeving en De Volkskrant

De Europese Commissie kwam gisterenavond erg zwaar onder vuur te liggen in het Europees Parlement omdat voorzitter Jean-Claude Juncker op hoogst onorthodoxe wijze zijn kabinetschef Martin Selmayr had laten benoemen als nieuwe secretaris-generaal, de machtigste topambtenaar. De Europarlementsleden stemden voor een onderzoek over de zaak.

De commotie rond de recente benoeming van de Duitser Martin Selmayr tot secretaris-generaal (SG), de hoogste ambtelijke post bij de Commissie, gaat zowel over de procedure als over de ­persoon.

Share

Eurocommissaris Marianne Thyssen gaf tegenover Politico toe dat ze 'verrast' was, maar dat iedereen zich achter de benoeming schaarde

Eerst de procedure. De briljante jurist Martin Selmayr (47) was tot voor kort kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Door het vertrek van een van de adjunct-secretarissen-generaal die onder de Nederlandse secretaris-generaal Alexander Italianer vallen, kwam daar een vacature. Selmayr ‘solliciteerde’.

Daarna komt de beruchte vergadering van de Europese Commissie van 21 februari, waarvan de notulen vorige vrijdag openbaar worden.

nieuws

cult

zine