WO II

Holocaust-overlevende schudt 'boekhouder van Auschwitz' de hand

- Bron: Belga, The Independent, Huffington Post, Twitter
1 © Twitter

Eva Kor (81) overleefde de gruwel van Auschwitz. Nu, 70 jaar later, stak Eva opnieuw de oceaan over om de hand van de 'boekhouder van Auschwitz', te schudden. Waarom ze dat deed? "Ik zal nooit begrijpen waarom iemand woede verkiest boven een gebaar van goede wil. Ik heb hem vergeven. Ik heb alle nazi's vergeven. Uit woede komt niets goed voort. Vergiffenis is de beste wraak."

Eva Kor zat samen met haar tweelingzus in het concentratiekamp Auschwitz in Polen en werd er onderworpen aan de onmenselijke medische experimenten die Josef Mengele daar uitvoerde. Eva overleefde de horror en trok naar de Verenigde Staten.

Voor het proces van Oskar Gröning, 'de boekhouder van Auschwitz' die terechtstaat voor de hulp bij minstens 300.000 moorden, reisde ze naar Duitsland om te getuigen in de rechtbank, maar ook om zijn hand te kunnen schudden. Dat Gröning haar daarop zou vastnemen en kussen had ze niet verwacht.

Vergiffenis als beste wraak

Today after the afternoon session of the court, I went up to Oskar Groening. He wanted to stand up. I said, "Please don'...

Posted by Eva Mozes Kor on Thursday, April 23, 2015

"Ik was benieuwd naar wat er zou gebeuren als slachtoffer en dader elkaar zouden ontmoeten", vertelt Eva. Tijdens de eerste dag van het proces had ze Gröning al benaderd, maar die viel flauw toen hij haar herkende. Bij de tweede poging slaagde ze wel in haar opzet. "Ik nam zijn hand vast en zei: 'Ik waardeer het dat je me wil zien en de confrontatie aangaat. Ik wil je vragen om mee iets te doen aan het probleem van nog levende nazi's en neonazi's. Jij kan hen leren dat Auschwitz echt was en spijt tonen. Zij luisteren niet naar Eva Kor of een ander slachtoffer, maar misschien wel naar jou'." Eva schrok van Grönings reactie. Hij nam haar vast en kuste haar zachtjes op haar wang.

Eva begrijpt dat de foto die daarvan is genomen misschien controversieel is. "Ik weet hoeveel mensen me zullen bekritiseren, maar dat is dan maar zo. Ik wil hiermee de ontmoeting tussen slachtoffer en dader promoten. Als slachtoffer en dader beiden in hun eigen hoekje blijven en nooit in contact met elkaar komen, geraak je nergens. Mijn idee is dat we elkaar moeten ontmoeten, de waarheid onder ogen zien, de wonden proberen te helen en samenwerken, allemaal om te voorkomen dat dit ooit opnieuw gebeurt."

"Ik zal nooit begrijpen waarom iemand woede verkiest boven een gebaar van goede wil", zegt ze. "Ik veroordeel hem en acht hem verantwoordelijk voor zijn daden, maar ik vergeef hem. Ik heb alle nazi's vergeven. Vergiffenis is de beste wraak."

"Personalityshow en soap"

Het internationale Auschwitz-comité is het daar echter niet mee eens. "De daders vergiffenis schenken, daar voelen de overlevenden zich gezien hun decennialange zwijgen niet toe in staat. Ze weten ook niet wie ze in naam van hun vermoorde families vergeving kunnen schenken", zei Christoph Heubner, uitvoerend vicevoorzitter van de organisatie van overlevenden maandag in Oswiecim.

De blijkbaar geënsceneerde vergeving schendt de integriteit van de andere Auschwitz-overlevenden en herleidt het proces in Lüneburg "tot een personalityshow en soap". "Het zou nefast zijn als de Duitse samenleving dit gebaar van een enkeling als een morele vrijspraak en slotverklaring verkeerd zou interpreteren", zei Heubner.

De overlevenden van Auschwitz hadden de haat overwonnen en de dialoog vooral met jonge generaties van Duitsers gezocht om voor onverdraagzaamheid, racisme en antisemitisme te waarschuwen. "De daders van Auschwitz hebben echter gezwegen. Geen woord van waarheid, wroeging of verontschuldigingen heeft ooit iemand bereikt".

nieuws