Franse verkiezingen

Waarom Le Pen wel zou kunnen winnen

- Peter Giesen - Bron: De Volkskrant

Sinds gisterenavond gelooft vrijwel niemand meer dat Marine Le Pen de volgende president van Frankrijk zal worden. Toch boekte ze een mooie uitslag: ze haalde 21,4 procent van de stemmen, tegenover 17,9 procent in 2012. Haar vader Jean-Marie stond in 2002 in de tweede ronde met 16,9 procent. Nog nooit stemden zoveel Fransen op het Front National: 7,6 miljoen, ruimschoots meer dan de 6,8 miljoen bij de regionale verkiezingen van 2015.

Niettemin voelde de uitslag als een tegenvaller. Bij de regionale verkiezingen van 2015 haalde het Front National 27,7 procent. In peilingen heeft Le Pen bijna 30 procent gehaald. Volgens een poll van gisteren zal Macron de tweede ronde winnen met 62 tegen 38 procent. Toch is er een aantal redenen die een zege van Le Pen niet helemaal ondenkbaar maken.

Een front tegen de globalisering

"De 55 procent van het 'nee' tegen de Europese Grondwet in 2005 kan zich opnieuw vormen in het kader van een patriottisch front. Die meerderheid bestaat, zij kan zich achter Marine verzamelen", zei Le Pens campagneleider David Rachline. 

De tweede ronde tussen Macron en Le Pen is een zuivere keuze tussen globalisering en nationalisme. Le Pen zal proberen een nationalistische dynamiek te ontketenen, zoals ook gebeurde bij het referendum over de brexit. Le Pen zal Macron aanvallen als de kandidaat van het geld en de globalisering.

Macron is kwetsbaar als ex-bankier

1 Emmanuel Macron.

Macron is een "puur product van het bankensysteem", zei Le Pen tijdens de campagne, hij probeert slechts "de situatie van de grote multinationals en banken te verbeteren, ten koste van de belangen van de Fransen". Dit antikapitalistische sentiment raakt een snaar bij veel Fransen. "Bankier" is een diskwalificatie. 

Toch is deze strategie weinig kansrijk. Le Pen gebruikte haar ook in de campagne voor de eerste ronde en eindigde ruimschoots achter Macron. Bovendien: veel Fransen wijzen de globalisering af, maar dat betekent nog niet dat ze Le Pen vertrouwen.

Share

'Macron is een puur product van het bankensysteem'

Marine Le Pen

De kiezers van de verliezers blijven thuis

Volgens een peiling van Ifop-Fiducial krijgt Macron de meeste stemmen van de verliezers: 70 procent van Hamon, 50 procent van Mélenchon en 42 procent van Fillon. Het is uiteraard onzeker of deze kiezers op 7 mei daadwerkelijk naar de stembus gaan. Veel linkse kiezers hebben een hekel aan de liberale Macron, die 120.000 banen van ambtenaren wil schrappen. Rechts vindt hem te vrijzinnig en te slap tegen de islam en het terrorisme. Als de kiezers van de verliezers massaal thuis blijven, nemen de kansen voor Le Pen toe.

Een schandaal

Volgens de campagne van Macron hebben Russische hackers geprobeerd hun kandidaat in diskrediet te brengen. De kans dat men belastende informatie vindt, is niet zo groot meer, anders zou die waarschijnlijk allang zijn uitgelekt. Tenzij ze volgens een meesterplan pas toeslaan voor de tweede ronde.

Een aanslag

Een grote aanslag als in november 2015 zou Le Pen de kans geven om Macron aan te vallen als een multiculturalist die veel te slap is tegen de islam en het terrorisme. Inlichtingendiensten houden rekening met zo'n aanslag rond de verkiezingen. In het verleden heeft Le Pen echter nooit van aanslagen geprofiteerd.

Share

Inlichtingendiensten houden rekening met een aanslag rond de verkiezingen

Dossier Verkiezingen in Frankrijk
Dossier Verkiezingen in Frankrijk

Emmanuel Macron wordt de nieuwe Franse president. Nu is het met spanning uitkijken naar de parlementsverkiezingen in juni.

Lees alle artikels

nieuws