Analyse

Hoe eerlijk is het proces dat de twaalf Catalaanse leiders krijgen?

- Maartje Bakker - Bron: de Volkskrant
2 Een konvooi van de Guardia Civil rijdt de Catalaanse politici naar een andere gevangenis, door een zee van Catalaanse vlaggen. © Getty Images

Krijgen de Catalaanse leiders die vanaf vandaag in Madrid voor rebellie terechtstaan een eerlijk proces? Correspondent Maartje Bakker komt tot een ontnuchterende conclusie.

Wat is het verwijt van de Catalanen?

Voor de twaalf Catalanen die vanaf dinsdag terechtstaan, staat het vast: de rechters in Madrid zijn vooringenomen en zullen er alles aan doen om hen te veroordelen tot lange gevangenisstraffen. “We gaan ervan uit dat we geen eerlijk proces krijgen”, somberde Oriol Junqueras, voormalig ­vicepresident van Catalonië, in een brief aan de Spaanse media.

Sinds ze zich, al geruime tijd geleden, uit eigen beweging bij de rechtbank meldden, zit het merendeel van de twaalf politieke kopstukken in voorlopige hechtenis. Junqueras en zijn kompanen noemen zichzelf ‘politieke gevangenen’. Het is een kreet die in Catalonië volop weerklank vindt. LLibertat Presos Polítics staat er overal op de muren geklad.

nieuws

cult

zine