Esquire

Hoe een Nederlands mannenblad tot verkrachting aanzet

"Welk type vrouw is het meest geschikt voor u? Er is maar één manier om erachter te komen: gewoon doen!"

‘De 31 vrouwen die elke man een keer moet hebben gehad’. In een hallucinant artikel, dat intussen offline is gehaald, zet het Nederlandse mannenblad Esquire vrouwen neer als lustobject. Sterker nog, het stuk verheerlijkt verkrachting.

“Welk type vrouw is het meest geschikt voor u? Er is maar een manier om er echt achter te komen: gewoon doen!”

In het artikel, dat gisteren is gepubliceerd maar intussen offline is gehaald, adviseert de Esquire-redactie mannen over vrouwen waar ze seks mee gehad moeten hebben. Op ‘de bucketlist voor echte mannen’ staan onder andere:

3. De moeder: “Om erachter te komen dat het helemaal niet zoveel anders is wanneer er een kind uit d’r gekomen is.”

9. De gezellige dikkerd: “En dan vooral om het ontbijt.”

20. De maagd: “Terwijl ze haar sokken aanhield. Met het licht uit. Romantiek that never was.”

Helemaal van de pot gerukt wordt het wanneer ‘de dronken Dolly’ ter sprake komt.

“Ze stelde zich voor, maar je kon haar naam niet goed verstaan. Jullie liepen naar huis, maar ze struikelde over de stoeprand. Je hielp haar de trap op. Het lukte niet om haar broek soepel uit te doen. Ze viel halverwege in slaap. De katerlucht zal niet te harden zijn. Maar vanavond telt dat allemaal niet – je bent op een missie.”

4 Schermafbeelding van het bewuste artikel dat intussen offline is gehaald. © RV
Share

In rape culture is vrouwelijke seksualiteit iets wat een man kan nemen, waar hij in sommige gevallen zelfs recht op denkt te hebben

De dronken vrouw mag volgens het mannenblad ook wanneer ze in slaap is gevallen, gewoon worden gepenetreerd, want de man is ‘op een missie’. Dat de vrouw de man dus expliciet geen toestemming kan geven om seks mee te hebben is een tegenvallertje, maar dat telt vanavond niet, want opnieuw, ‘je bent op een missie’.

De redactie verheerlijkt zo verkrachting, ‘rape culture’ ook. Sociale wetenschappers definiëren rape culture als een cultuur waarin dominantie en macht op zo’n manier is verdeeld tussen de seksen, dat het verkrachting in de hand werkt. In rape culture is vrouwelijke seksualiteit iets wat een man kan nemen, waar hij in sommige gevallen zelfs recht op denkt te hebben.

Intussen is het artikel van de site gehaald met de boodschap: “Dit artikel is even offline omdat onze poging tot humor nogal anders werd geïnterpreteerd.”

Share

'Het is geen onschuldig artikeltje als je gedrag aanmoedigt of prijst dat vrouwen in gevaar brengt. Je praat daders goed, hemelt ze zelfs op'

Anke Wauters, journaliste

Toxisch rolmodel voor mannen

4 Anke Wauters. © rv

Journaliste Anke Wauters, die zich in rape culture verdiept, reageert verbolgen: “Opvallend, het artikel werd teruggetrokken zonder verontschuldiging, meer nog, het blad verwijt hun lezers een gebrek aan humor te hebben – een excuus waarachter vaak verstopt wordt wanneer denigrerende opmerkingen over vrouwen goedgepraat of weggewuifd worden. Je kunt niet zomaar fysiek en emotioneel misbruik van vrouwen aanmoedigen om vervolgens op ‘refresh’ te klikken. Zo werkt het niet.”

“Het is geen onschuldig artikeltje als je gedrag aanmoedigt of prijst dat vrouwen in gevaar brengt. Je praat daders goed, hemelt ze zelfs op. Je hebt geen respect voor vrouwen, hun ambities, hun intellect en hun lichaam. Je kneedt mee aan een toxisch rolmodel voor mannen. Je beledigt iedereen die inspanningen doet om te werken aan een wereld waarin mensen, alle mensen, in hun waarde worden gelaten."

En of Esquire het geweten zal hebben, op sociale media mag het blad het ferm ontgelden. Jan Kooijman, bekend van het VTM-programma ‘So You Think You Can Dance’, heeft via Twitter bekendgemaakt dat hij zich terugtrekt uit de Esquire-verkiezing voor best geklede man. “Ben genomineerd als meest stijlvolle man 2016, door het blad dat vandaag het meest stijlloze artikel van het jaar online zette.”

Een goed signaal, vindt Wauters: “Het toont aan dat steeds meer mensen op tafel kloppen en dit gedrag niet meer tolereren.” 

4 Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg. © ANP Kippa

Esquire-hoofredacteur Arno Kantelberg heeft Kooijman op de Nederlandse radiozender NPO Radio 2 intussen gelijk gegeven: "Toen ik het zag gisteren heb ik het er meteen af laten halen. Ik kan hem geen ongelijk geven." Kantelberg bood ook zijn excuses aan. "Het was een vrij smakeloos lijstje."

nieuws

cult

zine