Persvrijheid

Het gaat snel bergaf met de persvrijheid in Europa

Organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen wijt verziekt mediaklimaat aan intimidaties van hooggeplaatste politici

1 In oktober vorig jaar was de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia het slachtoffer van een autobom. Galizia deed onder meer verslag over de Panama Papers, overheidscorruptie en de banden tussen de gokindustrie en de georganiseerde misdaad. © AFP

Uit het nieuwe jaarrapport van Verslaggevers Zonder Grenzen blijkt dat het snel bergaf gaat met de persvrijheid in Europa. De mediafobie is extreem in voormalige Oostbloklanden, maar zet zich ook door in landen als Frankrijk en Oostenrijk, waar politici steeds meer dreigende taal tegen journalisten gebruiken.

“De traditionele Europese vrijhaven voor journalistiek is in gevaar”, schrijven de rapporteurs van Verslaggevers Zonder Grenzen. Ze verwijzen onder andere naar het feit dat de Europese Unie in amper vier maanden tijd werd opgeschrikt door twee moorden op journalisten. 

In oktober vorig jaar was de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia het slachtoffer van een autobom. Galizia bracht onder meer verslag uit over de Panama Papers, overheidscorruptie en de banden tussen de gokindustrie en de georganiseerde misdaad.

nieuws

cult

zine