buitenland

Haïti in beeld: de meest aangrijpende foto's van Bruno Stevens

1 © UNKNOWN

Al twee dagen na de aardbeving in Haïti, op 12 januari, trok Belgisch fotograaf Bruno Stevens door de vernielde straten van Port-au-Prince. Daar maakte Stevens onder meer foto's voor De Morgen. Hij vergezelde er verslaggever Maarten Rabaey.

Dit is een Youtube-compilatie van Stevens' beelden, met de dramatische klaagzang van de blinde straatmuzikant Olince Calixte die post had gevat voor de verwoeste katedraal van de hoofdstad.

Op zijn weg kwam Stevens oog in oog te staan met de tienduizenden doden, zwaargewonden en overlevenden die dagenlang op hulp moesten wachten. Hij fotografeerde patiënten als Jacqueline, wiens been geamputeerd werd zonder verdoving, en vervolgens door haar familie aan haar lot werd overgelaten in een overbevolkt veldhospitaal.

Toen de buitenlandse humanitaire operatie eindelijk op gang kwam zag Stevens, nu als fotograaf voor het Wereldvoedselprogramma (WFP), vanop de eerste rij hoe mensen tot vandaag moeten vechten voor voedselhulp.

Bruno Stevens (°1959) is fotojournalist sinds 1998. Met zijn Leica's in de hand focust hij de lens op het lot van burgerbevolkingen in conflictgebieden, zoals Tsjetsjenië, Afghanistan, Somalië of Gaza; of humanitaire rampen. Naast De Morgen wordt zijn werk regelmatig gepubliceerd in Stern, Libération, The Sunday Times Magazine, Time, Newsweek en Paris-Match.

nieuws

cult

zine