Guatemala

Guatemala arresteert ex-president en ex-minister, die vandaag Oxfam leidt

1 Gewezen president van Guatemala Alvaro Colom. © AP

In Guatemala zijn twee oud-politici gearresteerd in het kader van een corruptieonderzoek. Het gaat om de gewezen president Alvaro Colom en gewezen minister van Financiën Juan Alberto Fuentes, die vandaag voorzitter is van Oxfam International. 

De arrestatie van Fuentes drijft de druk op de Britse non-profit, die de jongste dagen in moeilijk vaarwater zit, nog op. Vorige week raakte bekend dat zeven medewerkers van Oxfam in 2011 moesten vertrekken omdat ze betrokken waren bij seksfeestjes met jonge prostituees in Haïti. 

Alvaro Colom (66) was van 2008 tot 2012 de president van Guatemala. Het corruptieonderzoek spitst zich toe op bussen die in het kader van een openbaar vervoersprogramma aangekocht werden tijdens zijn regering. "Volgens ons is alles op legale wijze gebeurd, maar laten we zien wat de rechter zegt", zei Colom bij zijn aanhouding.

Nog acht ministers

Daarnaast werden nog acht andere ministers van de regering-Colom opgepakt. Allen hebben ze destijds de aankoop van de bussen ondertekend. 

Colom is niet de eerste Guatemalaanse leider die verdacht wordt van omkoping. Huidig president Jimmy Morales, een gewezen tv-komiek die tijdens de presidentsrace de anti-corruptiekaart trok, kwam vorig jaar onder vuur te liggen nadat hij geprobeerd had een aanklager uit te wijzen die hem wou vervolgen wegens vermeende corruptie.

Morales' voorganger, Otto Perez, zit momenteel achter de tralies in afwachting van zijn omkopingsproces.

nieuws

cult

zine