Video

Gruwelijke tweet van rugby-ster Sonny Williams doet flink wat stof opwaaien

- Door: Renske Baars - Bron: AD
1 © Screenshot YouTube

Rugby-idool Sonny Bill Williams heeft dinsdag voor nogal wat ophef gezorgd na het versturen van een tweet met een foto van twee jonge oorlogsslachtoffertjes. Niet iedereen vindt dat de wereldberoemde Nieuw-Zeelander het beeld met zijn ruim half miljoen volgers - waaronder veel kinderen - had moeten delen.

"Waar hebben deze kinderen dit aan verdiend? Denk deze zomer elke dag even aan de onschuldige levens die geraakt worden door de oorlog", schreef rugbyer Williams boven de foto's (let op: schokkende beelden, ook achter de link in tweet hiernaast) waarop twee kinderen te zien zijn die door geweld om het leven zijn gekomen.

Williams (30) was begin deze maand op uitnodiging van Unicef in een vluchtelingenkamp voor Syriërs in de Bekaa vallei in Libanon. Maar het goede doel is helemaal niet blij met de tweet die de All Blacks-speler dinsdag de wereld in stuurde, laat woordvoerder Patrick Rose van Unicef Nieuw-Zeeland weten. "Deze foto's zijn niet gemaakt in het kamp dat Williams heeft bezocht. Hij heeft ze ook niet zelf gemaakt. We staan daarom ook niet achter het verspreiden van foto's van kinderen die hier zelf geen zeggenschap over hebben gehad.''

Ook op Twitter kreeg de rugbyer kritiek. Veel mensen hadden vooraf een waarschuwing willen hebben omdat de beelden zo gruwelijk zijn. "Alhoewel ik sympathiseer met je gedachten om dit met ons te delen, vind ik het toch niet slim. Het kan mensen aanzetten tot gruwelijkheden", liet een van zijn volgers weten.

Anderen konden de eerlijkheid van de Nieuw-Zeelander wel waarderen. "Dit is de werkelijkheid van de oorlog", schreef een fan. Sonny Bill Williams, die in oktober nog de wereldbeker rugby in de wacht sleepte met zijn land, heeft nog niet gereageerd op de ontstane ophef. 

Williams stond in oktober ook in de spotlights toen hij een jonge fan zijn medaille gaf. Een tiener rende na afloop van de finale WK rugby vanuit het publiek het veld op om de All Black-ster te feliciteren. Een steward wilde dit voorkomen en tackelde de jongen. Hierop liep Sonny Bill Williams op de jongen af en gaf hem een grote knuffel en zijn medaille.

Dossier Onrust in het Midden-Oosten
Dossier Onrust in het Midden-Oosten

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine