buitenland

Groot Romakamp in buurt van Parijs ontruimd

- Bewerkt door: Redactie - Bron: Belga
10 © AFP

In het noorden van Parijs wordt vanaf vandaag een groot Romakamp ontruimd, dat sinds juni gevestigd was op de verlaten sporen van de 'Petite Ceinture' en waar bijna 400 mensen woonden. Dat heeft een journalist van AFP vastgesteld. De ontruiming is het gevolg van een klacht die werd ingediend bij het gerecht door de Franse spoorwegen, die eigenaar zijn van het terrein.

10 © REUTERS
Share

We zijn Europeanen, waarom hebben we geen rechten?

Inwoner van het kamp
10 © REUTERS

De Parijse politie telde op het terrein 135 hutten waarin gezinnen leefden in precaire hygiënische omstandigheden, met zeer primitieve verwarmingssystemen, die een hoog brandgevaar met zich meebrachten.

Bij medische testen vorige week werden in totaal 173 "kwetsbare personen" geregistreerd in het kamp, onder wie acht kinderen, aldus de prefectuur van het Ile-de-France. Bij vier bewoners werd tuberculose vastgesteld.

Vanochtend heel vroeg werden tientallen mensen met bussen overgebracht naar opvangcentra. "We zijn Europeanen, waarom hebben we geen rechten?" aldus een van de inwoners van het kamp. Een groot deel van de bewoners had het kamp eerder deze week al verlaten, omdat er geruchten waren dat de ontruiming ging plaatsvinden.

Uit een recent rapport blijkt dat vorig jaar meer dan 11.000 Roma's onder dwang hun kampen moesten verlaten in Frankrijk, terwijl er weinig alternatieve opvangplaatsen voorhanden zijn.

10 © REUTERS
10 © REUTERS
10 © REUTERS
10 © AFP
10 © AFP
10 © REUTERS
10 © REUTERS

nieuws

cult

zine