buitenland

Georgische ex-president Saakasjvili riskeert statenloos te worden

- Bewerkt door: ESA - Bron: Belga
1 Oud-president van Georgië Michail Saakasjvili © epa

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili is zijn Oekraïens staatsburgerschap kwijt. Hij zal zich verzetten tegen die beslissing van president Petro Porosjenko, schreef Saakasjvili op Facebook. Eerder had de immigratiedienst in Kiev meegedeeld dat Porosjenko een overeenkomstig decreet heeft ondertekend. Saakasjvili had Porosjenko in het verleden beschuldigd van het bestendigen van diepgewortelde corruptie in de voormalige Sovjet-republiek.

Saakasjvili bevindt zich volgens de Russische staatsmedia momenteel in de Verenigde Staten, waar hij heeft gestudeerd en met wie hij nog steeds nauwe banden onderhoudt. Waarnemers gaan ervan uit dat hem arrestatie wacht indien hij terugkeert naar Oekraïne.

De als hervormer beschouwde Saakasjvili had in 2015 na zijn periode als Georgische president van Porosjenko persoonlijk een Oekraïens paspoort gekregen. Aanvankelijk ging hij aan de slag als gouverneur van het gebied Odessa in het zuiden van het land. In november 2016 trad hij af na hevige kritiek op het staatsbestuur.

Saakasjvili kan dus statenloos worden. In 2015 nam Georgië hem al het staatsburgerschap af. Tbilissi heeft Kiev herhaaldelijk om uitlevering van de ex-president verzocht. Tijdens zijn regeerperiode van 2004 tot 2013 zou hij onder andere overheidsmiddelen verkwist hebben.

nieuws

cult

zine