buitenland

Georgië ontneemt ex-president Saakasjvili staatsburgerschap

1 Michail Saakasjvili © EPA

De Georgische autoriteiten hebben de afgezette Georgische president Micheil Saakasjvili zijn staatsburgerschap ontnomen. Saakasjvili werd eerder dit jaar benoemd tot gouverneur van de Oekräiense regio Odessa en verwierf ook de Oekraïense nationaliteit.

"Overeenkomstig de wet op de Georgische nationaliteit heeft President Georgi Margvelasjvili een decreet ondertekend dat een einde maakt aan het staatsburgerschap van Saakasjvili als gevolg van het feit dat hij de nationaliteit verwierf van een ander land", luidt het. Volgens de wet verliest een Georgiër die een andere nationaliteit aanneemt automatisch zijn Georgische staatsburgerschap. Een presidentieel decreet moet dat verlies echter bekrachtigen.

Het Oekraïense staatsburgerschap van de 47-jarige Saakasjvili viel bij Tbilisi in zeer slechte aarde. Margvelasjvili bestempelde de houding van de afgezette president als "onfatsoenlijk en onbegrijpelijk".

Saakasjvili, sleutelfiguur van de 'Rozenrevolutie' was van 2004 tot 2013 aan de macht in Georgië. Hij wordt in zijn thuisland vervolgd wegens onder andere "machtsmisbruik".

nieuws

cult

zine