buitenland

G7 roept Rusland op om zijn Novitsjok-programma openbaar te maken

1 De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. © AFP

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 hebben Rusland opgeroepen om de details bekend te maken van zijn Novitsjok-programma chemische wapens. Volgens hen werden die gebruikt voor de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergei Skripal in het Britse Salisbury en zijn ze "een bedreiging voor ons allen".

"We gaan akkoord met de conclusie van het Verenigde Koninkrijk, dat het zeer waarschijnlijk acht dat Rusland achter de aanslag zit. Er is ook geen andere plausibele verklaring", schrijven de buitenlandministers van de G7 (Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Canada) in een persbericht.

Verantwoordelijkheid

Rusland ontkent enige betrokkenheid, maar weigert tegelijk "te antwoorden op de legitieme vragen van de regering van het Verenigd Koninkrijk". "Dat duidt eens te meer op haar verantwoordelijkheid." De G7 zeggen dat hun "bezorgdheid" versterkt wordt door het feit dat "Rusland herhaaldelijk onverantwoordelijk en destabiliserend gedrag stelt, vooral door zich te mengen in de democratische systemen van andere landen".

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) maakte donderdag bekend dat de analyses in laboratoria "de vaststellingen van het Verenigd Koninkrijk bevestigen over de identiteit van het giftige chemische bestanddeel dat in Salisbury is gebruikt". Moskou beschuldigt het OPCW ervan de resultaten vervalst te hebben.

Uit de analyse werd ook duidelijk dat het gif dat gebruikt werd bij de aanslag op Skripal en zijn dochter een vloeistof was. Dat meldde het Britse ministerie van Leefmilieu dinsdag tegenover journalisten in Salisbury, aldus het persbureau Press Association (PA).

nieuws

cult

zine