Update

Front National grootste partij van Frankrijk na overdonderende overwinning

- HV - LDL - Bron: ANP, Reuters

Ruim drie weken na de terreuraanslagen in Parijs, heeft het extreemrechtse Front National (FN) bij de regionale verkiezingen in Frankrijk een historische overwinning geboekt. De partij komt uit op een nationale score van 28 procent, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken, op basis van nagenoeg volledige uitslagen.

2 © Twitter

FN groeit daarmee uit tot de grootste partij van Frankrijk. De partij gaat de Republikeinen van Nicolas Sarkozy (27 procent) en de PS van president François Hollande (23,5 procent vooraf).

FN is ook in zes van de dertien regio's de grootste partij geworden. Vooral de overwinningen in Nord-Pas-de-Calais-Picardie (noorden), Provence-Alpes-Côte d'Azur (zuidoosten) en Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine (oosten) worden als erg belangrijk beschouwd. Verder haalde de partij het ook in de regio's Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté en Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées.

Familie Le Pen
Vooral de score van partijleidster Marine Le Pen en haar nicht Marion Maréchal-Le Pen vielen op. Beiden slaagden erin met hun partij 41 procent van de stemmen te halen in hun regio (respectievelijk Nord-Pas-de-Calais-Picardie en Provence-Alpes-Côte d'Azur). Marion Maréchal-Le Pen deed de verkiezingsoverwinning van haar partij al af als "het einde van een oud systeem".

Nederlaag voor PS van Hollande
De PS van president Hollande kwam slechts in drie regio's als grootste partij uit de bus. Een duidelijk nederlaag, want tot dusver hadden de Franse socialisten bijna alle regio's in handen. De partij heeft al aangekondigd dat ze in twee regio's niet zal deelnemen aan de twee ronde, om de stemmen van de tegenstanders van extreemrechts niet te verdelen.

Die tweede ronde vindt op zondag 13 december plaats.
De regionale verkiezingen vormen de laatste test voor de Franse presidentsverkiezingen, die plaatsvinden in 2017.
    

Sarko wil geen alliantie
De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, leider van de rechtse oppositie tegen zijn socialistische opvolger François Hollande, heeft zondagavond elke alliantie met links in de tweede ronde van de regionale verkiezingen op 13 december uitgesloten om extreemrechts te counteren. Sarkozy wil geen "fusie" met de socialisten "noch een terugtrekking" van de lijsten van zijn partij, Les Républicains, het enige mogelijke alternatief in de regio's die in handen van het Front national (FN) van Marine Le Pen kunnen vallen.

De Franse socialisten trekken zich volgende week terug uit het noorden en zuid-oosten van Frankrijk. Door niet mee te doen in die regio's moeten de kiezers op 13 december hun steun wel geven aan het centrumrechtse blok rond ex-president Nicolas Sarkozy, redeneerde partijleider Jean-Christophe Cambadelis. Op die manier hopen de socialisten de anti-Europese en nationalistische partij van Marine Le Pen uit het zadel te houden.


2 Nicolas Sarkozy. © AFP

nieuws

cult

zine