Protest

Franse regering doet knieval voor gele hesjes: brandstofbelasting zal in 2019 niet stijgen

- Daan Kool - Bron: de Volkskrant
2 Een demonstratie van de ‘gilets janues’ afgelopen weekend in Parijs. © AFP

De Franse regering gaat de accijnzen op benzine en diesel in 2019 niet verhogen. Dat zei de Franse premier Édouard Philippe in een debat in de Assemblée Nationale. Met het annuleren van de verhoging van de brandstoftaks hoopt de Franse regering de gelehesjesbeweging, die al weken tegen de hoge brandstofbelasting protesteert, tegemoet te komen.

Lees ook

2 © RV

Ze is een van de belangrijkste gezichten in Frankrijk van de beweging van de gele hesjes, maar nu wordt de Bretonse Jacline Mouraud door het radicale deel van de protestgroep bedreigd. ‘Een deel van de gele hesjes is niet meer voor rede vatbaar.

Dinsdag zei Philippe nog dat de Franse regering de brandstofaccijnzen zes maanden zou bevriezen. Dat was onvoldoende, vonden de gelehesjesbeweging en de Franse oppositiepartijen eensgezind. De beslissing om de bevriezing van de brandstofbelasting te verlengen tot en met in elk geval het komende jaar is een nieuwe knieval voor de gilets jaunes.

De Franse regering heeft voor de komende drie maanden een ‘nationaal debat’ over de voorgenomen energietransitie aangekondigd.

nieuws

cult

zine