aanslag parijs

Franse procureur: "Aanslagpleger Parijs vertoonde nooit tekenen van radicalisering"

1 © rv

De dader van de aanslag in Parijs van gisteravond is wel degelijk Karim Cheurfi. Dat heeft de Franse procureur François Molins bekendgemaakt op een persconferentie. Ondanks zijn criminele voorgeschiedenis vertoonde hij noiot sporen van radicalisering, aldus Molins. Er wordt onderzocht of Cheurfi handlangers had.

Cheurdi kon geïdentificeerd worden aan de hand van documenten die gevonden werden. Naast zijn lichaam is ook een papier gevonden waarin hij sympathie toont voor Islamitische Staat. In de koffer van de wagen van de dader vonden de autoriteiten overigens ook nog een jachtgeweer. Tijdens de voorbije nacht werden er een huiszoeking uitgevoerd in zijn woning. Drie mensen werden daarbij meegepakt voor verhoor. Het onderzoek is nog steeds in volle gang. De speurders onderzoeken of Cheurfi handlangers had.

Karim Cheurfi was allerminst een onbekende voor het gerecht. Nadat hij in de loop van 2017 probeerde aan wapens te geraken en verschillende malen liet verstaan dat hij politieagenten wilde doodschieten, opende de autoriteiten een onderzoek naar de man. Op 23 februari van dit jaar werd hij kort aangehouden en vonden speurders in zijn woning jagersmessen, maskers en een GoPro-camera. Omdat er niet voldoende bewijzen waren tegen de man en omdat er op dat moment geen duidelijke link was met radicale islam, werd Cheurfi opnieuw vrijgelaten. "Niets rechtvaardigde een verder onderzoek van mijn parket", zei Molins. "Hij stond niet op de lijst van mensen die in de gaten gehouden werden, en vertoonde nooit tekenen van radicalisering, ondanks de vele jaren die hij in de cel doorbracht." 

De 39-jarige Cheurfi had al een aardig crimineel parcours achter de rug. In totaal werd hij vier keer veroordeeld. In 2007 kreeg hij 15 jaar cel voor poging tot doodslag op mensen in een openbaar ambt. Een jaar later kreeg hij hiervoor nog eens drie maanden. Daar kwamen in 2009 nog eens 18 maanden bij voor geweld tegen een medegedetineerde. In 2014 werd hij nog eens voor vier jaar veroordeeld. Op 14 oktober 2015 mocht hij trouwens de cel verlaten.

Het Belgisch federaal parket laat vrijdagavond overigens weten dat het elke band tussen ons land en de dader uitsluit.